VIL SNAKKE MED IRAN: USAs president Barack Obama vil forbedre forholdet til Iran, som hans forgjenger George Bush plasserte på «Ondskapens akse». - Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama på videoen som skal vises på tv-kanaler i Midtøsten. Foto: Det hvite hus/Scanpix
VIL SNAKKE MED IRAN: USAs president Barack Obama vil forbedre forholdet til Iran, som hans forgjenger George Bush plasserte på «Ondskapens akse». - Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama på videoen som skal vises på tv-kanaler i Midtøsten. Foto: Det hvite hus/ScanpixVis mer

Obama frir til Iran

Har lagd video som skal vises på tv i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama tar i bruk nye virkemidler for å fremme sitt budskap om dialog. I et videoopptak tilbyr den amerikanske presidenten Iran en «ny start».

- Jeg ønsker å snakke direkte til det iranske folk og lederne av Den islamske republikken Iran. Vi ønsker en ny start, sier Obama i videotalen, som er tekstet på farsi.

I opptaket går Obama lenger enn han tidligere har gjort i å strekke ut hånden til regimet i Teheran.

- Min administrasjon forplikter seg nå til diplomati når det gjelder sakene som opptar oss, og vi vil jobbe gjennom konstruktive kanaler, sier Obama.

Videoopptaket skal distribueres til TV-stasjoner i Midtøsten i forbindelse med en den iranske helligdagen nowruz, som både er en feiring av nyttår og våren.

Avstår fra trusler

Forholdet til USA har vært anstrengt siden Iran ble proklamert som islamsk republikk i 1979, og har ikke blitt bedre av Irans atomambisjoner og angivelige støtte til islamistiske grupperinger de siste årene.

Obama lover iranerne å følge en annen linje enn forgjengeren George W. Bush, som inkluderte landet i det han kalte «Ondskapens akse».

- Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama.

- Iran må gjøre sin del

Han ønsker Iran velkommen inn til sin «rettmessige plass i verdenssamfunnet», men insisterer også på at myndighetene i Teheran må gjøre sin del for at en forsoning kan finne sted.

- Denne plassen er deres, men med den følger det også et ansvar, og den oppnås ikke ved hjelp av våpen og terror, men gjennom fredelige handlinger som demonstrerer det iranske folks virkelige storhet, påpeker presidenten.

- Storhet måles ikke etter hvor stor evne man har til å ødelegge, men hva man klarer å skape, legger han til.

(NTB)