Obama frir til Iran

Har lagd video som skal vises på tv i Midtøsten.

VIL SNAKKE MED IRAN: USAs president Barack Obama vil forbedre forholdet til Iran, som hans forgjenger George Bush plasserte på «Ondskapens akse». - Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama på videoen som skal vises på tv-kanaler i Midtøsten. Foto: Det hvite hus/Scanpix
VIL SNAKKE MED IRAN: USAs president Barack Obama vil forbedre forholdet til Iran, som hans forgjenger George Bush plasserte på «Ondskapens akse». - Denne prosessen skal ikke drives fram ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama på videoen som skal vises på tv-kanaler i Midtøsten. Foto: Det hvite hus/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barack Obama tar i bruk nye virkemidler for å fremme sitt budskap om dialog. I et videoopptak tilbyr den amerikanske presidenten Iran en «ny start».

- Jeg ønsker å snakke direkte til det iranske folk og lederne av Den islamske republikken Iran. Vi ønsker en ny start, sier Obama i videotalen, som er tekstet på farsi.

I opptaket går Obama lenger enn han tidligere har gjort i å strekke ut hånden til regimet i Teheran.

- Min administrasjon forplikter seg nå til diplomati når det gjelder sakene som opptar oss, og vi vil jobbe gjennom konstruktive kanaler, sier Obama.

Videoopptaket skal distribueres til TV-stasjoner i Midtøsten i forbindelse med en den iranske helligdagen nowruz, som både er en feiring av nyttår og våren.

Avstår fra trusler

Forholdet til USA har vært anstrengt siden Iran ble proklamert som islamsk republikk i 1979, og har ikke blitt bedre av Irans atomambisjoner og angivelige støtte til islamistiske grupperinger de siste årene.

Obama lover iranerne å følge en annen linje enn forgjengeren George W. Bush, som inkluderte landet i det han kalte «Ondskapens akse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer