Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama frir til middelklassen

En Obamas aller nærmeste rådgivere, Robert Gibbs, forteller Dagbladet om presidentens nye plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE (Dagbladet): Gibbs er en av Obamas fremste strateger. Han har vært ved presidentens side fra han var en ukjent senator fra Illinois og får mye av æren for at han tok steget inn på den nasjonale scenen. Fram til januar 2011 hadde Gibbs også den viktige rollen som pressetalsmann i Det hvite hus, siden har han arbeidet med presidentens valgkampplan.

I kveld slår millioner av amerikanere på TV-apparatene for å se Obamas avslutningstale på demokratenes landsmøte i Charlotte. Her vil hanformelt aksepterer demokratenes nominasjon til å være deres presidentkandidat og forsøke å skaffe seg en solid oppsving inn i den siste fasen av valgkampen.

Gibbs kjenner allerede til innholdet i Obamas tale. Selv om han er stresset og svett tar han seg tid til å svare når Dagbladet treffer ham i gangene.

Republikanernes tabbe - Hva kan vi forvente av Obamas tale?
- Du kommer til å få høre den nye planen for å bringe landet framover og gi middelklassen den tryggheten den trenger, sier han til Dagbladet.

Gibbs røper lite på forhånd, men mener det kommer til å bli en tale hvor Obama gir detaljerte planer for hva han vil gjøre i neste fireårsperiode, og mener det er denne planen som vil sikre Obama seier i valget i november.

VIKTIGSTE TALE: I natt norsk tid holder president Barack Obama det som trolig blir hans viktigste tale i valgkampen - på demokratenes landsmøte i Charlotte. Foto: AP Photo/Susan Walsh
VIKTIGSTE TALE: I natt norsk tid holder president Barack Obama det som trolig blir hans viktigste tale i valgkampen - på demokratenes landsmøte i Charlotte. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer

- Den største feilen republikanerne gjorde på sitt landsmøte, var ikke å gi folk en idé om at de har en plan og hva de kommer til å gjøre. Folk vil ikke dra fra dette landsmøtet uten å vite at presidenten har en plan for å gi middelklassen sikkerhet, sier Gibbs.

Demokratene og republikanerne kjemper en beinhard kamp om alle middelklassevelgerne i USA. Mange har slitt tungt i økonomiske nedgangstider og arbeidsledigheten er høy. Nå går økonomien gradvis bedre, men amerikanerne er utålmodige. Derfor er det høyst sannsynlig at Obama lanserer en nye tiltak for å få økonomien raskere på fote igjen.

- Traumatisk opplevelse Selv om entusiasmen rundt Barack Obama er betydelig mindre enn for fire år siden, avviser Gibbs at velgerne er skuffet over presidenten.

- Velgerne forstår at vi har vært gjennom en traumatisk økonomisk opplevelse ulikt alt annet vi noensinne har sett, sier Gibbs.

For fire år siden var Obamas valgkampslagord "Forandring", nå er det "Framover", og det er ikke ventet noen at han vil gjøre noen større kursendring.

PLANEN KLAR: President Barack Obamas seniorrådgiver, Robert Gibbs lettet på sløret overfor Dagbladet i gangene utenfor landsmøtehallen. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
PLANEN KLAR: President Barack Obamas seniorrådgiver, Robert Gibbs lettet på sløret overfor Dagbladet i gangene utenfor landsmøtehallen. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

For å svare på krtikken fra republikanerne, kommer Obama også til å snakke om alt han har fått til i sin presidentperiode. Trolig kommer han særlig til å skryte av helsereformen, som var hans store prestisjeprosjekt, og som republikanerne kjemper for å få snudd. Reformen innebærer at helseforsikring blir obligatorisk slik at helsetjenester blir billigere for alle amerikanere som trenger det.

Regner bort Opprinnelig skulle den storslåtte talen holdes utendørs, foran 75 000 mennesker på en svær stadion, men været har tvunget demokratene innendørs til en mindre arena. Det kan være en fordel for Obama som har slitt med å fylle hele stadion. Arenaen som nå skal brukes, har imildertid bare 20 000 seter, og det betyr at titusenvis av potensielle tilhengere likevel ikke vil få se presidenten.  

- Energien og entusiasmen for landsmøtet i Charlotte har vært overveldende, og vi deler skuffelsen til over 65 000 mennesker som hadde søkt om adgang til å være til stede sammen med presidenten, sier organisasjonsdirektør i det demokratiske partiet, Steve Karrigan i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media