Obama ga ordre om redningsaksjonen

Kaptein Richard Phillips ble reddet av amerikanske kommandosoldater.

HVILER UT: Kaptein Richard Phillips ble befridd tidligere i kveld. Nå hviler han ut på et amerikansk krigsskip. Tre somaliske pirater ble drept under aksjonen. Foto: EPA/US NAVY/SCANPIX
HVILER UT: Kaptein Richard Phillips ble befridd tidligere i kveld. Nå hviler han ut på et amerikansk krigsskip. Tre somaliske pirater ble drept under aksjonen. Foto: EPA/US NAVY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mannskapet om bord på det amerikanske marinefartøyet «USS Bainbridge» mente at kaptein Richard Phillips var i livsfare, og valgte å gå til aksjon for å få befridd ham.

Viseadmiral Bill Gortney understreket at ordren om å gå til aksjon var godkjent av president Obama selv.

Obama ga ordre
Mannskapet på «Bainbridge» hadde hele tida ordre fra høyeste hold - dvs. presidenten - om å gå til aksjon dersom den 53 år gamle kapteinen var i fare. Han har vært holdt som gissel i en livbåt av somaliske pirater siden onsdag.

Under dagens aksjon, som ble utført av spesialsoldater fra US Navy Seals, hoppet kaptein Phillips i sjøen. Dermed ble piratene oppfattet som sårbare av marinen, og de ble skutt av snikskyttere på 30 meters avstand.

Tre av piratene ble skutt og drept under aksjonen, mens den fjerde på dette tidspunktet var om bord på «USS Bainbridge» for å forhandle med amerikanske myndigheter. Piratene har i flere dager truet med å drepe kaptein Phillips dersom amerikanerne angrep livbåten de satt i.

Nå er den gjenlevende piraten i amerikanernes varetekt på skipet «USS Boxer». Hva som skjer med ham, er foreløpig uklart.

President Barack Obama sier at han er henrykt over at kaptein Phillips er fri og uskadd.

— Jeg deler landets beundring av motet til kaptein Phillips og hans uselviske omtanke for mannskapet. Motet hans er et forbilde for alle amerikanere, roste Obama ifølge NTB.

Siktet på Phillips
På en pressekonferanse i kveld ble det sagt at piratene siktet på kapteinen med AK-47 automatrifler og mindre håndvåpen. Dermed gikk Navy Seals til aksjon.

Kaptein Phillips kom uskadd fra aksjonen. Etter å ha hoppet til sjøs ble han reddet av amerikansk personell og brakt til en legesjekk på et av krigsskipene som har kretset rundt livbåten de siste dagene.

Han har ikke snakket med media selv ennå, men ba toppsjefen for rederiet Maersk Line om å gi en beskjed til mediene.

- Jeg har bare spilt en birolle. De virkelige heltene er marinen, Seals og de som har fått meg hjem, sa han på telefon til rederiets adm.dir. John Reinhart.

- En helt
I går kveld var «Maersk Alabama» trygt i havn i Mombasa, som opprinnelig var destinasjonen. Mannskapet hadde munnkurv overfor mediene som hadde møtt opp, men CNN klarte å få et par ord med noen av dem som hadde opplevd kapringsforsøket.

- Kaptein Phillips er en helt, sa en sjømann til CNNs reporter.

Noen av mannskapet kastet seg over piratene da disse kom om bord, ble reporteren fortalt, og det skal ha forekommet håndgemeng mellom pirater og mannskap.

Én pirat ble tatt til fange av mannskapet da skipet ble forsøkt kapret onsdag. En første plan gikk ut på at det skulle være en byttehandel, slik at kapteinen ble frigitt om piratene fikk tilbake sin mann. Mannskapet ga fra seg piraten, men piratene holdt igjen Phillips.

Forsøkte å rømme
Fredag forsøkte kapteinen å rømme fra livbåten han satt i sammen med piratene.

Men en av piratene hoppet i sjøen etter ham og fikk kapteinen tilbake i livbåten. Deretter skal piratene ha bundet fast kapteinen.

Phillips satt i båten sammen med fire pirater. Etter hvert gikk båten tom for drivstoff, og den drev rundt på havet.

Livbåten ble etter hvert omringet av amerikanske krigsskip som blant annet forsøkte å hindre piratene i å sende forsterkninger.

HYLLET KAPTEINEN: Besetningen på «Maersk Alabama» hyllet kaptein Phillips etter at han ble befridd. Skipet kom til Mombasa i går kveld. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX
HYLLET KAPTEINEN: Besetningen på «Maersk Alabama» hyllet kaptein Phillips etter at han ble befridd. Skipet kom til Mombasa i går kveld. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SCANPIX Vis mer
GA ORDRE: Barack Obama ga ordre om å gå til aksjon dersom kapteinen var i fare. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX
GA ORDRE: Barack Obama ga ordre om å gå til aksjon dersom kapteinen var i fare. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer