Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama går til krig mot våpenlobbyen. Samtidig går våpenaksjene til himmels

Går som ei kule.

SETT SEG LEI:  USAs president Barack Obama har i lengre tid varslet at han har sett seg lei på de mange massakrene og drapene med skytevåpen, og varsler nå at han vil innføre skjerpet på kontroll med våpensalget. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB Scanpix
SETT SEG LEI: USAs president Barack Obama har i lengre tid varslet at han har sett seg lei på de mange massakrene og drapene med skytevåpen, og varsler nå at han vil innføre skjerpet på kontroll med våpensalget. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har i lengre tid varslet at han har sett seg lei på de mange massakrene og drapene med skytevåpen, og varsler nå at han vil innføre skjerpet på kontroll med våpensalget.

- Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft. Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika. Vi må kreve en Kongress som er modig nok til å stå opp mot våpenlobbyens løgner, sa han, og tør

Han trakk spesielt fram massakren på barneskolen Sandy Hook i 2012.

- Vi trenger ikke godta denne nedslaktingen. Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

- Blottet for fakta Ikke uventet var landets største lobbyorganisasjon for våpeneiere og våpen industrien, National Rifle Association (NRA), raskt på pletten med et tilsvar.

Leder Chris Cox mener Obamas appell til det amerikanske folk mangler hold.

- Det amerikanske folk trenger ikke flere følelsesladde og nedlatende forelesninger som er totalt blottet for fakta, sier han.

Men der en naturlig følge av strengere våpenlovgivning kanskje ville vært nedgang for våpenprodusentene på børsen, har det stikk motsatte skjedd.

Eksplosiv økning Ifølge nettmagasinet Quartz skjøt kursene til «Smith & Wesson» og «Sturm, Ruger & Co» i været med henholdsvis ti og sju prosent etter presidentens tale.

Flertallet av landets innbyggere er for strengere våpenlovgivning, men mindretallet, som vil verne om sin rett, ender ifølge magasinet opp med å kjøpe flere våpen i slike tilfeller.

Quartz har også sett på kursen til de samme selskapene over en lengre tidsperiode, og siden starten av 2015 har kursen til «Smith & Wesson» og «Sturm, Ruger & Co» økt med henholdsvis 132 prosent og 72 prosent.

Nye regler Ifølge tall fra NTB blir i gjennomsnitt 36 personer skutt og drept i USA hver eneste dag. De skriver også at det i henhold til statistikken daglig skjer en masseskyting der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama omgår nå Kongressen, og innfører lisens på alle våpenhandlere. De som opererer uten denne vil få klekkelige bøter.

Det blir også innført krav om bakgrunnssjekker på alle som skal kjøpe våpen. Dette gjelder både forhandlere som selger over disk, på internett eller på messer.

Frontalangrep Dette er heller ikke første gang Obama brukes krass retorikk i sine angrep på våpenlobbyen. Etter skoleskytingen i Oregon i starten av oktober i fjor talte en tydelig sint president til et samlet pressekorps.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- På et eller annet vis har dette blitt rutine. Rapporter om hendelsene har blitt rutine. Mitt svar fra dette podiet har blitt rutine. Vi har blitt numne.

Deretter gikk han til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media