SKATTEKUTT GIR FORBRUK? USAa president Barack Obama prøver å få opp pengebruken hos amerikanske familier. Foto: EPA/KEVIN DIETSCH
SKATTEKUTT GIR FORBRUK? USAa president Barack Obama prøver å få opp pengebruken hos amerikanske familier. Foto: EPA/KEVIN DIETSCHVis mer

Obama gir familier 440 kroner

I skattekutt hver måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama har gitt finansdepartementet i Washington ordre om å gjennomføre skattekuttene han har lovet velgerne.

Ordren som Obama utstedte lørdag, betyr at 95 prosent av amerikanerne får lavere skatt. Tiltaket vil gi utslag på lønningene fra april av.

- Det gleder meg å si at finansdepartementet fra i dag av gir arbeidsgiverne beskjed om at de skal redusere de ansattes skattetrekk. Dermed vil en gjennomsnittsfamilie fra 1. april av få 65 dollar (440 kroner) mer rutte med i måneden, sa Obama.

Skattekuttet er det raskeste og det bredeste som noensinne er gjennomført i USA, hevder presidenten. Han understreker likevel at landet har en lang vei å gå før økonomien kan friskmeldes.

- Det er ingenting her som vil være enkelt. Det er en lang og farefull ferd, men jeg er overbevist om at vi, som et folk, har styrken og visdommen til å fullbyrde denne strategien og komme igjennom krisen, sa Obama.

Stimuleringspakke

Obama, som tiltrådte som president i januar, har sagt at arbeidet med en løsning på den økonomiske krisen i USA har høyeste prioritet i Det hvite hus. Hans ettermæle avhenger av om dette arbeidet lykkes eller slår feil, sier han.

Under valgkampen sa Obama at han ville sette en stopper for forgjengerens skattepolitikk - ifølge Obama å gi skattelette til de mest velstående. I stedet lovte han skattelette til folk flest, og det er dette løftet han nå mener å ha satt ut i livet.

Skattereduksjonen inngår i en stimuleringspakke på 787 milliarder dollar, tilsvarende 5.350 milliarder kroner, som presidentens demokratiske partifeller har drevet igjennom i Kongressen.

Stimuleringspakken som ble vedtatt, legger opp til skattelette på i alt 282 milliarder dollar (1.900 milliarder kroner). Republikanerne hadde på sin side ønsket at skattelette utgjorde en større andel av pakken.

Underskudd

Obama lover samtidig at skattekuttene skal gå hånd i hånd med en reduksjon av de offentlige utgiftene i USA, slik at landets gigantiske budsjettunderskudd ikke blir enda større.

Mandag inviterer Obama til et tverrpolitisk møte i Det hvite hus om ansvarlighet i budsjettpolitikken, og torsdag legger fram sitt statsbudsjett for det kommende budsjettåret.

Dave Camp fra Republikanerne i Representantenes hus sier partiet ønsker å samarbeide med Obama, men på en «ansvarlig» måte, og ikke ved å tynge unge amerikanere med et «berg av gjeld» som må betales ned i framtida.

- Vi kan ikke låne og forbruke oss tilbake til velstand. Hvis han mener alvor med at han vil finne en løsning på de vanskelige problemene og få kontroll over forbruket, er det i budsjettet hans vi vil se det, sier Camp.

(NTB)