Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama gir nær fem millioner innvandrere mulighet til lovlig opphold

Voldsomme protester fra republikanerne.

VARSLER ENDRING: USAs president Barack Obama presenterte i natt sine innvandringstiltak. Foto: EPA/JIM BOURG/POOL
VARSLER ENDRING: USAs president Barack Obama presenterte i natt sine innvandringstiltak. Foto: EPA/JIM BOURG/POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs president Barack Obama presenterte i natt norsk tid tiltakene han vil gjennomføre. Dette er den største endringen i amerikansk innvandringspolitikk på flere tiår.

- I over 200 år har innvandringen gitt oss en enorm fordel sammenliknet med andre land. Innvandringen har holdt oss unge, dynamiske og skapende. Men i dag er innvandringssystemet ødelagt, og alle vet det, sier Obama.

Han viser til hvordan innvandrere som kommer lovlig til landet ser hvordan andre sniker seg inn, og hvordan bedriftseiere som driver lovlig og tilbyr ansatte goder, ser hvordan andre bedriftseiere utnytter udokumenterte innvandrere og gir de elendige lønninger.

Endringene Tiltakene innebærer:

• Udokumenterte innvandrere som er foreldre til amerikanske statsborgere og lovlydige innvandrere som jhar vært i USA i mer enn fem år skal få gjennomføre en bakgrunnssjekk og betale skatt mot en midlertidig oppholdstillatelse og arbeidstillatelse i tre år av gangen. Dette omfatter mer enn fire millioner av de 11 millionene som antas å oppholde seg ulovlig i USA.

• Effektivisering av prosessene for å gi lovlige innvandrere - særlig de høyt utdannete - lovlig oppholdstillatelse.

• Grensekontrollen trappes opp.

• Kriminelle innvandrere skal deporteres, men ikke familiene deres.

- Sunn fornuft Obama understreker samtidig at tiltakene ikke innebærer amnesti for udokumenterte innvandrere, men at tiltakene bygger på sunn fornuft. Reformen omfatter ikke personer som krysset grensa til USA i år.

- Hvis du planlegger å komme til USA ulovlig, gikk dine sjanser for å bli tatt og sendt tilbake akkurat opp, sier Obama.

Tidligere har han mislyktes med å få en omfattende innvandringsreform gjennom den republikanskledede Kongressen. Derfor gjennomfører han disse tiltakene på egenhånd gjennom presidentdekreter.

Omstridt Særlig tiltaket som gir udokumenterte innvandrere lovlig opphold er mildt sagt omstridt i USA. Utenfor Det hvite hus var det i natt norsk tid demonstrasjoner, og republikanerne raser og mener Obama har gått langt utover sine fullmakter.

- Obama har sementert sitt lovløse ettermæle og kastet bort den lille troverdigheten han hadde igjen, sier den republikanske speakeren i Representantenes hus, John Boehner, på Twitter.

Den toneangivende republikanske senatoren John McCain beklager at Obama har snudd.

- Jeg var enig med med president Obama i fjor da han sa at det å handle på egenhånd om innvandring «ikke er et alternativ» fordi det ville innebære å «ignorere lovverket på en måte jeg mener det er veldig vanskelig å forsvare juridisk», sier McCain.

- USA valgte en president, de utpekte ikke en keiser. Barack Obama må minnes på at han ikke står over loven, sier den republikanske guvernøren Jan Brewer i grensedelstaten Arizona på Twitter.

Forsvarer tiltak Obama og demokratene mener imidlertid at presidenten var nødt til å foreta seg noe fordi Kongressen har vært fullstendig handlingslammet.

- Presidentens dekret er et bra første steg, men det er bare en midlertidig løsning. President Obama gjør det han kan innenfor hans veletablerte, konstitusjonelle myndighet, men ingenting erstatter at Kongressen foretar en omfattende innvandringsreform. Så i dag, mens jeg takker president Obama for hans avgjørende handling, vil jeg spørre mine republikanske kolleger om å legge sitt partipolitiske spill til side og fokusere på å vedta lovverk som på permanent basis fikser vårt ødelagte innvandringssystem, sier demokratenes minoritetsleder i Senatet, Harry Reid, i en uttalelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling