Obama gjeninnfører homo-forbud i forsvaret

Samme dag som det amerikanske militæret startet å verve åpne homofile.

FIKK SPARKEN:  Dan Choi fikk sparken etter å ha tjenestegjort i Irak da han sto åpent fram som homofil. I går var han møtt opp for på nytt å verve seg til hæren. Meldingen om at Obama-administrasjonen anket avgjørelsen førte imidlertid til at det ikke var mange andre som møtte opp. Foto:  AP Photo/Bebeto Matthews
FIKK SPARKEN: Dan Choi fikk sparken etter å ha tjenestegjort i Irak da han sto åpent fram som homofil. I går var han møtt opp for på nytt å verve seg til hæren. Meldingen om at Obama-administrasjonen anket avgjørelsen førte imidlertid til at det ikke var mange andre som møtte opp. Foto: AP Photo/Bebeto MatthewsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En ankedomstol besluttet onsdag at det amerikanske forsvaret midlertidig kan gjeninnføre forbudet mot homofile som er åpne om legningen sin. Dermed kan militæret lukke døren for denne gruppen like raskt som den ble åpnet.
For ikke mer enn en uke siden ga dommer Virginia Philips ved en domstol i California beskjed om at de militære rekrutteringskontorene ikke lenger kunne avvise søkere som fortalte at de var homofile.

Den amerikanske hæren ga beskjed om at de ville følge kjennelsen fra Virginia Philips, men onsdag morgen anket Obama-administrasjonen.

Bisarr posisjon   «Don´t ask, don´t tell» (ikke spør, ikke fortell) har vært prinsippet i USA. Søkere til militæret har ikke blitt spurt om sin legning, og homofile har vært akseptert i hæren så lenge de ikke snakker om sin legning.

Obama har sagt at han vil fjerne regelen, men han vil at regelendringen skal skje i Kongressen ikke i rettssystemet, for å gi forsvarsdepartementet tid til å takle endringen.

- Denne praksisen skal avsluttes, og det skal skje når jeg er på vakt, sa Obama for to dager siden på  
Voice of America.

Når de nå stopper endringen har de satt seg selv i en veldig bisarr posisjon, påpeker politisk kommentator i CNN Jeffrey Toobin.

Meningsmålinger viser også at amerikanere flest støtter homofile i hæren, men republikanske politikere, deriblant tidligere presidentkandidat John McCain går sterkt imot endringen.

Ikke avgjort Interesseorganisasjoner for homofile har uttrykt skuffelse over at  «Don´t ask, don´t tell» da gjeninnføres like fort som det ble avskaffet.

- De bør gjøre det de sier de skal gjøre, sier Dan Choi, en veteran fra Irak-krigen som fikk sparken da han sto åpent fram som homofil.

Siste ord er imidlertid ikke sagt, og varigheten av det midlertidige forbudet skal opp til ny vurdering, samtidig som en lengre ankeprosess pågår i det amerikanske rettsvesenet, skriver NTB.