GJØR NARR: USAs president Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GJØR NARR: USAs president Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Obama gjør narr av Republikanernes Iran-inngripen

- En uvalig koalisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama anklager Republikanerne for å forsøke å forpurre de sensitive forhandlingene med Iran om landets atomprogram.

Uvanlig praksis 47 republikanske senatorer har sendt et åpent brev til Irans lederskap. Der advarer de om at en eventuell avtale ikke har lengre levetid enn Obamas presidentperiode, som utløper i januar 2017.

Dessuten kan ikke en internasjonal avtale tre i kraft uten godkjenning fra Kongressen, heter det i brevet.

Det svært uvanlig i USA at et politisk parti blander seg inn i landets utenrikspolitikk på denne måten. Det hvite hus kaller brevet for et partipolitisk forsøk på å undergrave Obamas innsats.

«Uvanlig koalisjon» Presidenten selv mener det er «noe ironisk» at republikanske senatorer forsøker å opprette en bakkanal med Iran.

- Jeg tenker at det er noe ironisk å se at noen medlemmer av Kongressen ønsker å forenes med ytterliggående krefter i Iran. Det er en uvanlig koalisjon, sa Obama til journalister som ville ha ham til å kommentere brevet mandag.

Hans talsmann Josh Earnest mener mange republikanere er tilhengere av at USA «haster inn i en krig, eller i det minste velger et militært alternativ».

«Propagandatriks» Iran forhandler med USA og fem andre stormakter om en avtale. Målet er at de omfattende sanksjonene mot Teheran lempes på i bytte mot forsikringer om at landet ikke bruker sin kjernekraft til å utvikle atomvåpen.

Alle unntatt sju av Republikanernes senatorer har signert det aktuelle brevet, som er publisert på Arkansas-senator Tom Cottons nettside.

Ingen av Obamas partikolleger i Demokratene er med på det de kaller for et stunt. Irans utenriksminister Javad Zarif avfeier brevet som et propagandatriks fra pressgrupper han mener er redde for en diplomatisk avtale.

«Uhørt» Zarif raser like fullt mot Republikanerne, som i brevet påpeker at enhver avtale kan komme til å bli opphevet av Kongressen.

- Jeg ønsker å opplyse forfatterne om at dersom den neste administrasjonen opphever en avtale med et pennestrøk, vil det innebære et alvorlig brudd på internasjonal lov, sier utenriksministeren.

En vestlig diplomat kaller Republikanernes trekk uhørt.

- Det er 100 prosent amerikanernes hodebry, men det er åpenbart at det kan utvikle seg til et skikkelig problem, sier den ikke navngitte kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Splittelse Brevet er det siste i rekke forsøk fra Obamas motstandere på å påvirke Iran-samtalene. Mange republikanere sier de frykter presidenten kan komme til å inngå en avtale som gjør Teheran i stand til å utvikle atomvåpen bak USAs rygg.

I USA synes brevet å ha forsterket partiskillene i Senatet, der Republikanerne trenger støtte fra demokrater for å få vedtatt planlagte innstramminger i sanksjonene mot Iran.

- Republikanerne undergraver vår øverstkommanderende samtidig som de gir makt til ayatollaene, sier Demokratenes minoritetsleder Harry Reid.

Dragkamp også i Iran Også i Irans maktapparat pågår det nemlig en tilspisset intern dragkamp mellom tilhengere og motstandere av atomforhandlingene. Mistroen til USA er stor blant mange i det konservative iranske prestestyret som frykter president Hassan Rouhani vil ende opp som taperen i en avtale.

Blant de mer moderate, er den tidligere presidenten Hashemi Rafsanjani. Han har gått så langt som til å sammenligne de iranske forhandlingsmotstanderne med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som har alliert seg med Republikanerne i kampen mot en avtale.

(NTB)