«Obama gleder seg til å komme»

Stoltenberg ringte og gratulerte Obama med prisen

RINGTE OBAMA: Klokka 15:30 ringte Jens Stoltenberg og gratulerte Barack Obama med fredsprisen. Den amerikanske presidenten ser fram til å få prisen i Oslo. Foto: SMK
RINGTE OBAMA: Klokka 15:30 ringte Jens Stoltenberg og gratulerte Barack Obama med fredsprisen. Den amerikanske presidenten ser fram til å få prisen i Oslo. Foto: SMK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no):Klokka 15:30 i dag ringte statsminister Jens Stoltenberg ringte og gratulerte den amerikanske presidenten Barack Obama med Nobels fredspris.

- I samtale med president Obama gratulerte jeg med tildelingen. Jeg sa at Norge er enig i at vi må møte de globale utfordringene sammen. Vi snakket om å følge opp felles synspunkter når det gjelder FN, klimaforhandlinger og nedrustning, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Selv la også statsministeren ut følgende twitter-melding for kort tid siden:

- Jeg har akkurat gratulert Obama med velfortjent pris. Presidenten ser fram til å komme til Oslo og ta den imot.

Kommer til Oslo
Dermed er det klart at Barack Obama kommer til Oslo for å motta prisen. Nå forbereder Oslo-politiet seg på storinnrykk når den amerikanske presidenten kommer. Han ble vekket tidlig i morges med nyheten om at han har fått prisen.

Om to måneder kommer USAs president til Norge.
Nå bretter politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, opp ermene og gjør seg klar til å ta i mot den amerikanske presidenten.

Sikkerhetsoppbudet forventes å bli gigantisk.

- Vi har den tiden vi har. Nå har vi hatt besøk av amerikanske presidenter tidligere og bygger på de erfaringene vi har, sier han til Dagbladet.

Jagland ga Obama pris
Kl. 11. 00 i dag kunngjorde Thorbjørn Jagland at president Barack Obama får Nobels fredspris.

- For hans ekstraordinære innsats for å styrke demokratiet rundt om i verden og hans visjon og arbeid for en verden uten atomvåpen, sa Jagland.

Obama får prisen «hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid». Nobelkomiteen har lagt spesiell vekt på den amerikanske presidentens visjon om en verden uten atomvåpen. Les komiteens begrunnelse her.

Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen.

Sterke reaksjoner
Det var stor oppstandelse i fredssenterets aula da Jagland kunngjorde prisvinneren. Også på Stortinget var mange overrasket.
Både Frp-leder og Høyre-leder Erna Solberg er sterkt skeptiske.

- Jeg gratulerer Obama med fredsprisen, men han får den for tidlig, mener Siv Jensen.

Hun mener det kan hende han vil gjøre seg fortjent til den i framtida, men at det blir feil å gi han prisen nå.

- Jeg synes det er galt å tildele prisen for intensjoner og ikke på fotavtrykk og resultater. Fotavtrykkene hans er der jo ikke ennå. Dette svekker statuttene til Nobels fredspris, sier hun til Dagbladet.

Visste Obama?
Man kan spørre seg om Barack Obama visste noe om dagens overraskende nobelprisutdeling.

I en pressemelding sendt ut for to dager siden, oppfordrer han nemlig til nasjonal feiring av nordmenn og andre skandinaver akkurat i dag. Les saken her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer