TOK TIL TÅRENE: USAs president Barack Obama gråt da han talte om behovet for strengere våpenlover i USA. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Våpen i USA:

Obama gråt da han kjempet for å stoppe USAs drapsbølge. Trump vil foreløpig ikke kjempe samme kamp

59 ble drept søndag. Hver dag i 2016 ble det skutt og drept mer enn 40 mennesker. Likevel er det så godt som umulig å få gjennomslag for strengere våpenlovgivning i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas følelsesladde budskap da han i en TV-tale 5. januar i fjor varslet nye innskjerpelser i USAs våpenlovgivning.

- Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama.

SKYTEVÅPEN: Oversikt over drap med bruk av skytevåpen per 1 million innbyggere. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
SKYTEVÅPEN: Oversikt over drap med bruk av skytevåpen per 1 million innbyggere. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

I besittelse av 23 våpen

Gun Violence Archive registrerte 384 masseskytinger i USA i 2016, det vil si fire eller flere personer (også inkludert gjerningsmann) ble skutt av en og samme gjerningsmann. Dette er i gjennomsnitt mer enn én masseskyting hver eneste dag.

Søndag kveld gjennomlevde amerikanerne den verste skytemassakren i landets historie.

Den 64 år gamle gjerningsmannen i Las Vegas, Stephen Paddock, som drepte minst 58 mennesker og såret 527, var i besittelse av 23 våpen, minst ti av dem automatvåpen, da han åpnet ild fra et hotellvindu søndag kveld.

Paddock hadde trolig ingen problemer med å skaffe seg våpen, ettersom Nevada har en av USAs mest liberale lovgivninger når det gjelder våpen.

- Ikke tid og sted for politisk debatt

Antallet drap begått med skytevåpen har også økt jevnt de siste åra:

Massakren i Las Vegas til tross, tiden er ikke inne for å diskutere USAs våpenlovgivning, mener Trump-administrasjonen, ifølge NTB.

- Det er en tid og et sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen som et land, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders mandag kveld.

- Motivet er ennå ikke fastslått og når vi ikke har alle fakta om hva som skjedde i går kveld, vil det være forhastet å diskutere politikk, sa hun.

Trump støttet forbud

MASSESKYTING: I USA er det i gjennomsnitt mer enn én masseskyting hver dag. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
MASSESKYTING: I USA er det i gjennomsnitt mer enn én masseskyting hver dag. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

Men Trump har ikke alltid vært på våpenlobbyen sin side og flere ganger tidligere har han støttet strengere våpenlover.

I boka «The America We Deserve» fra 2000, skriver Trump at han støtter forslaget om våpnekontroll.

- Jeg støtter forbudet mot angrepsvåpen og jeg støtter lenger ventetid for å få kjøpe pistol, skriver Trump i boka, ifølge avisa Independent.

15 år senere, i april 2015 kom han med sin støtte til National Rifle Association of America (NRA).

- Jeg elsker NRA. Jeg elsker det andre grunnlovstillegget, uttalte Trump.

Det er det andre grunnlovstillegget som gir USAs borgere rett til å bære våpen.

I februar skrev Trump under en bestemmelse, som opphevet loven som forhindret mennesker med psykiske lidelser å kjøpe våpen. Denne loven ble først innført av Obama, skriver NBC News.

Våpendebatten har igjen blusset opp igjen i USA, etter hendelsen i Las Vegas.

Kjemper for strengere lover

Ledende republikanere i Representantenes hus har tidligere sendt inn et forslag om å gjøre det lettere å kjøpe lyddempere, og at personer autorisert til å bære skjulte våpen skal kunne ta med seg våpen inn i andre delstater. Forslaget er foreløpig ikke stemt over.

Flere demokrater kjemper nå for strengere våpenlov.

- Hva Kongressen kan gjøre, og hva Kongressen må gjøre, er å lage lover som gjør at våre medborgere er trygge, sa demokraten Chuck Schumer i Senatet, dagen etter skytingen, ifølge NTB.

Videre uttalte Schumer at en god begynnelse vil være å lage lover som hindrer våpen fra å havne i feil hender.

Også den demokratiske senatoren Chris Murphy, en forkjemper for strengere våpenkontroll, uttalte at det nå er på tide at Kongressen foretar seg noe.

Rett til å bære våpen

Jan Arild Snoen, journalist i tenketanken Minerva og USA-ekspert, sier at det trolig aldri kommer til å skje at våpenlovgivningen i USA blir strammet inn - uansett hvor mange skyteepisoder det skjer i løpet av et år.

KRAFTIG ØKNING: De siste åra har det vært en kraftig økning i drap begått med skytevåpen i USA. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
KRAFTIG ØKNING: De siste åra har det vært en kraftig økning i drap begått med skytevåpen i USA. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

Snoen sier det er typisk norsk å spørre seg hvorfor USAs våpenlover ikke blir strammet inn, selv om 15 000 ble drept av et skytevåpen i USA i fjor.

- De aller fleste mener at det er opplagt at innstramming vil redusere dødstallene, men det er ikke opplagt for en amerikaner. Halvparten av amerikanerne mener at de har rett til å bære våpen og sett fra det historiske perspektivet har de gjort det siden folk bosatte seg i USA. I tillegg finnes det få indikasjoner på at en innstramming vil hjelpe, sier Snoen til Dagbladet.

Nettstedet Axios har spurt Trump sin tidligere rådgiver Steve Bannon, om Trump kan komme til å stramme inn våpenlovgivningen.

Bannons svar er klokkerklart:

- Umulig. Det vil være slutten på alt.

MANGE SKADD OG DREPT: Under en pressekonferanse midt i Las Vegas bekreftet Sheriff Joe Lombardo at den mistenkte skytteren ble drept av politiet i hotellets 33. etasje. Video: CNN Vis mer