Obama gråt da han la fram forslag til ny våpenlovgivning

- Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas følelsesladde budskap da han i en TV-tale tirsdag varslet de nye innskjerpelsene.

- Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama.

Tørket tåre - Vi trenger ikke godta denne nedslaktingen, sa en tydelig preget president, som blant annet mintes massakren på skolebarn ved Sandy Hook Elementary School i 2012.

- Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

36 drap daglig 36 mennesker blir i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA, viser fjorårets dystre statistikk.

Ifølge statistikken skjer det også daglig en masseskyting i USA, der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama har gjentatte ganger tidligere tatt til orde for å skjerpe våpenlovgivningen, men har møtt motstand i Kongressen. Nå velger han å bruke mandatet som president til å gå utenom de folkevalgte.

Bakgrunnssjekk Alle våpenhandlere må heretter ha lisens og de pålegges også å gjennomføre en bakgrunnssjekk på kjøperne, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser. Hva som skal sjekkes og hvordan den skal utføres, er ennå ikke klart.

Obama understreker at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

- Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama, med henvisning til grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen.

Ingen effekt Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tror ikke Obamas varslede tiltak vil føre til færre drap med skytevåpen i USA.

- Vi har sett at en underliggende årsak til de siste angrepene har vært mental sykdom, sier Ryan.

- I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer