Obama gråt for bestemoren i natt

Se Obamas følelsesladde tale foran 25.000. - Hun var en av USAs stille helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHICAGO (Dagbladet.no): Barack Obamas bestemor fikk aldri oppleve valgdagen der barnebarnet kan bli historisk på flere måter.

Madelyn Dunham (86) døde grytidlig mandag (lokal tid på Hawaii), og Obama fikk nyheten i 08-tida i Florida, der han nettopp hadde startet det intensive siste døgnet av valgkampen.

Det var en følelsesladd presidentkandidat som i 00.30-tida i natt norsk tid gikk på talerstolen i North Carolina og startet med en hyllest til sitt avdøde forbilde - foran 25.000 mennesker.

- Hun har kommet hjem og døde fredfullt mens hun sov, med min søster ved sin side. Jeg kommer ikke til å snakke om dette så lenge, fordi det er veldig tungt for meg å snakke om, sa Obama til folkemengeden i Charlotte.

I det som var hans nest siste valgmøte før selve valgdagen, hyllet han sin mormor, Madelyn Dunham. Han måtte flere ganger tørke bort tårene da han møtte velgere.

- En stille helt

Han beskrev i natt bestemoren som svært ydmyk og kalte henne «en av disse stille heltene vi har over hele USA».

- De som ikke er berømte, men som hver eneste dag jobber beinhardt. De tar vare på familiene sine. De tar vare på barna og barnebarna sine, fortsatte en beveget Obama.

Obama gråt for bestemoren i natt

Han gikk etterhvert videre i sin politiske tale, og refererte ved en senere anledning til «det bestemoren min ville kalt sunn fornuft».

- Vi er én dag unna å endre USA, kunngjorde presidentkandidaten, og signaliserte at han ikke har tenkt å avlyse de siste valgkamparrangementene.

Obama-familien skal imidlertid delta på en privat minnestund på et ukjent tidspunkt

«Hun var hjørnesteinen i familien vår. Og hun var så stolt av sine barn og barnebarn», skrev Obama og hans søster i en pressemelding tidligere i kveld.

McCain kondolerte

Den triste beskjeden kom mindre enn et døgn før valglokalene åpner i USA, og republikanernes kandidat John McCain var blant dem som uttrykte sin sympati med Obama-familien etter at dødsfallet ble offentlig kjent.

- Vi kondolerer på det dypeste overfor Obama-familien. Våre tanker og bønner går ut til dem når de nå minnes og feirer livet til noen som har hatt en så grunnleggende påvirkning på livene deres, skriver John og Cindy McCain i en pressemelding, ifølge CNN.

Dunham spilte en stor rolle i Obamas oppvekst fra han var ti år da hans mor arbeidet i Indonesia. Presidentkandidaten tok i slutten av oktober en pause i valgkampen, for å dra til Hawaii og besøke henne i det som ble en følelsesladet avskjed.

Obamas mor døde 52 år gammel i 1995, og den gang rakk han ikke hjem før hun døde.

- Jeg vil være sikker på at jeg får en sjanse til å sitte ned og prate med henne, sa Obama til  CBS før han dro til Hawaii.

- Jeg har tøffheten min fra Toot

Mens Barack Obama var på Hawaii for å besøke bestemoren, stilte Michelle Obama opp på vegne av ektemannen og holdt blant annet et stort valgmøte som Dagbladet.no fulgte i Columbus i Ohio.

Da snakket hun om bestemoren, som de bare har pleid å kalle Toot som betyr bestemor på Hawaii.

- Toot er en av de viktigste personene i livet hans. Jeg snakket med Barack om dette i går. Jeg har lurt på hvordan han klarer å gjennomføre det han gjør. Da sa han: Jeg har tøffheten min fra Toot. Jeg lærte av henne at jeg kan gjøre alt jeg vil, hvis jeg setter meg inn for det, sa Michelle Obama.

GODE VENNER: Barack Obama tilbragte det meste av high school-tida hos besteforeldrene på Hawaii.
SAMMEN UNDER KRIGEN: Besteforeldrene Stanley and Madelyn Dunham under andre verdenskrig.
BESØK I OKTOBER: Elleve dager før det viktige amerikanske presidentvalget - som nå er bare en dag unna - forlot Barack Obama valgkampen for å besøke sin døende bestemor på sykehuset i Hawaii. Fra høyre: Bestefar Stanley Dunham, Barack Obama og avdøde Madelyn Dunham. Over er et arkivbilde.