TRIUMF: Krigere fra Den islamske staten i Irak og Levanten kjører gjennom gatene i Mosul i biler erobret fra den irakiske hæren. REUTERS/Stringer Scanpix
TRIUMF: Krigere fra Den islamske staten i Irak og Levanten kjører gjennom gatene i Mosul i biler erobret fra den irakiske hæren. REUTERS/Stringer ScanpixVis mer

Obama har bare dårlige handlingsalternativer i Irak

For USA er det ingen gode alternativer i Irak. Alle gode råd er dyre, og dårlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale i natt sa president Barack Obama at USA vil vurdere alle midler for å hjelpe Irak å bekjempe Det islamske staten i Irak og Levanten, ISIL. De sunni-islamistiske ekstremistene har denne uka tatt kontroll over storbyene Mosul og Tikrit, og regjeringen og USA frykter at de er på vei til hovedstaden Bagdad.

Kompromisser Bombing er ett virkemiddel, selv om presidentens talsmann i natt utelukket å sette inn bakkestyrker. Obama trakk ut de amerikanske soldatene i 2011. Det var et av hans sentrale valgkampløfter.

- Mitt lag jobber døgnet rundt for å finne ut hvordan vi mest effektivt kan hjelpe dem (regjeringen). Jeg utelukker ingen ting, fordi det er i vår interesse å sørge for at disse jihadistene ikke får et permanent oppholdssted, sa Obama.

Men enhver god løsning i Irak må være basert på politiske kompromisser, og ikke først og fremst på våpen.

- Det vil være riktig å si at våre samtaler med irakerne handler om militære tiltak som må gjøres umiddelbart, og våre nasjonale sikkerhetsmyndigheter ser på alle muligheter. Men dette burde også være en vekker for den irakiske regjeringen. Det må være et politisk element i dette, sa Obama.

Statsministeren er problemet Dette er i virkeligheten en kraftig smekk til den irakiske regjeringen. For statsminister Nouri Maliki er en del av problemet, mer enn han er en del av løsningen, i et stadig mer splittet Irak. I stedet for å starte en nasjonal dialog med minoriteten av sunni-muslimer, beskyldes shia-muslimen Maliki for å ha ført en sekterisk politikk uten å ta hensyn til sunniene.

ISILs felttog i Irak har gjort omtrent en halv million mennesker til flyktninger over natta. Men å skulle gjenerobre en by som Mosul, med i utgangspunktet nesten to millioner innbyggere, vil bli et militært mareritt for regjeringen.

Volden som har eksplodert med ISILs erobringer denne uka har ytterligere polarisert Irak. Men regjeringshæren har vært på flukt, og ikke reagert på regjeringens appeller om at den må beskytte befolkningen.

Jihadistan? En militær gjenerobring av Mosul, Kirkit, og de andre byer som har falt til ISIL, vil innebære enten urban krigføring eller massiv bombing. Det vil være en stor politisk risiko i et land der ekstremistene i ISIS nettopp rekrutterer tilhengere på vold mot sunniar. For USA vil det være mobiliserende for ISIL hvis amerikanske fly brukes i bombing. For den shia-dominerte regjeringen vil det være politisk vanskelig å bruke vold i sunni-land, slik det stort sett er i de områdene ISIL har tatt kontroll over.

Derfor vil det bli galt uansett hva president Obama gjør i Irak. For å stanse sunni-oppgjøret må han støtte en statsminister som har splittet, og ikke forent, landet. Hvis han vil bomber kan det radikalisere sunnier, og rekruttere til ISIL. Men verst av alt kan det bli hvis han ikke gjør noe, Irak faller fra hverandre, og store deler av Irak og Syria blir et Jihadistan, og et nytt fristed for opplæring av terrorister.