Obama har bare dårlige handlingsalternativer i Irak

For USA er det ingen gode alternativer i Irak. Alle gode råd er dyre, og dårlige.

TRIUMF: Krigere fra Den islamske staten i Irak og Levanten kjører gjennom gatene i Mosul i biler erobret fra den irakiske hæren. REUTERS/Stringer Scanpix
TRIUMF: Krigere fra Den islamske staten i Irak og Levanten kjører gjennom gatene i Mosul i biler erobret fra den irakiske hæren. REUTERS/Stringer Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en tale i natt sa president Barack Obama at USA vil vurdere alle midler for å hjelpe Irak å bekjempe Det islamske staten i Irak og Levanten, ISIL. De sunni-islamistiske ekstremistene har denne uka tatt kontroll over storbyene Mosul og Tikrit, og regjeringen og USA frykter at de er på vei til hovedstaden Bagdad.

Kompromisser Bombing er ett virkemiddel, selv om presidentens talsmann i natt utelukket å sette inn bakkestyrker. Obama trakk ut de amerikanske soldatene i 2011. Det var et av hans sentrale valgkampløfter.

- Mitt lag jobber døgnet rundt for å finne ut hvordan vi mest effektivt kan hjelpe dem (regjeringen). Jeg utelukker ingen ting, fordi det er i vår interesse å sørge for at disse jihadistene ikke får et permanent oppholdssted, sa Obama.

Men enhver god løsning i Irak må være basert på politiske kompromisser, og ikke først og fremst på våpen.

- Det vil være riktig å si at våre samtaler med irakerne handler om militære tiltak som må gjøres umiddelbart, og våre nasjonale sikkerhetsmyndigheter ser på alle muligheter. Men dette burde også være en vekker for den irakiske regjeringen. Det må være et politisk element i dette, sa Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer