- Obama har blitt tvunget til å engasjere seg igjen

Kunne ikke risikerer reprise på Benghazi.

AMERIKANSKE BOMBER:  Dette bildet fra nyhetsbyrået AP viser røyken fra luftangrepet mot ISIL-krigere  utenfor Erbil. Foto: AP
AMERIKANSKE BOMBER: Dette bildet fra nyhetsbyrået AP viser røyken fra luftangrepet mot ISIL-krigere utenfor Erbil. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag kom meldingen om at USA har utført et luftangrep mot ISIL i nord i Irak. Det er første gang USA er direkte deltaker i en militæraksjon i Irak siden de trakk sine styrker ut i 2011.

Angrepet, som ble utført av to bombefly som slapp bomber på 200 kilo, i nærheten av den kurdiske hovedstaden Erbil, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Med dette ble president Barack Obama den fjerde amerikanske presidenten på rad som har bombet i Irak.

 - Å disponere overlegen militærmakt gjør ikke alltid at man kan tvinge gjennom viljen sin. Det har mange stormakter fått erfare, kommenterer professor i statsvitenskap Nils A. Butenschøn.

Ikke bare humanitært Butenschøn mener spørsmålet nå er om luftangrepene er begynnelsen på noe større eller kun en avgrenset aksjon.

- Men det er klart at når man først har tatt opp igjen militære aksjoner i Irak så er terskelen for å gjøre det mindre, hvis aksjonen blir besvart, sier han.

Erbil huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater, for selv om USA ikke har grepet inn direkte militært, har de sendt flere hundre rådgivere til landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer