Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Obama har fått reven Putin til å passe sin alliertes hønsehus

Sterke reaksjoner etter Obamas tale om Syria.

TALTE: USAs president: Barack Obama talte i natt norsk tid om situasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Evan Vucci/POOL
TALTE: USAs president: Barack Obama talte i natt norsk tid om situasjonen i Syria. Foto: REUTERS/Evan Vucci/POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Reaksjonene på talen til USAs president Barack Obama om Syria i natt norsk tid er mildt sagt varierte. Få tror at han klarte å forandre opinionen og Kongressens mening hvor skepsisen mot et amerikansk militært angrep er stor.

New York Times-spaltist Nicholas Kristof mener han neppe klarte å forandre opinionen, og kommer med følgende bemerkning på Twitter:

- Plager det noen andre at beskjeden Obama sender diktatorer er: Når du slakter ditt eget folk, ikke bruk gass.

Nådeløse Noen av Obamas politiske motstandere er mildt sagt nådeløse i sin kritikk, mens andre tror han nå kan klare å redde seg unna et særdeles sviende nederlag i Kongressen.

- Administrasjonens håndtering av USAs svar mot Syria har vært så tilfeldig at det skuffer selv noen av presidentens sterkeste støttespillere. Dette styringsløse diplomatiet har vært pinlig for USA på verdensscenen, sier styreleder i det republikanske partiet, Reince Priebus i en uttalelse.

Flere mener også at han har latt en av sine sterkeste internasjonale motstandere, den russiske presidenten Vladimir Putin, få ta fullstendig styringen over situasjonen i Syria. Russland er en av Syrias sterkeste allierte.

- Obamas enorme prestasjon: Han har fått reven (Putin) til å beskytte sin alliertes hønsehus (syriske kjemiske våpen), skriver den republikanske rådgiveren og CNN-kommentatoren, Alex Castellanos, på Twitter.

KRITISK: Styreleder i det republikanske partiet, Reince Priebus. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
KRITISK: Styreleder i det republikanske partiet, Reince Priebus. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer

Også den toneangivende republikanske senatoren Lindsey Graham er skeptisk.

- Presidentens moralske argumentasjon for handling var lidenskapelig og overbevisende. Imidlertid var konsekvensene for nasjonal sikkerhet vage, og mye ligger igjen på bordet, sier Graham.

Den kontroversielle republikanske Tea Party-politikeren, Michele Bachmann, advarer mot overhodet å involvere seg i Syria.

- En hver handling i det allerede ustabile landet vil bare gjøre situasjonen verre. Ettersom mange av opprørerne har forbindelesr til al-Qaida-grupper, er ikke alternativet til al-Assad noe bedre, sier hun i en uttalelse.

Kjendisrikingen Donald Trump tok til Twitter etter talen.

- Konklusjonen er at jeg ikke tror presidenten forandret folks mening. Må håpe på en redningsline fra Putin. Det er en veldig farlig redningsline, skriver Trump.

Støtte Samtidig var flere av Obamas støttespillere tydelige på at Obama hadde gjort en god jobb i talen hvor han både åpnet for en diplomatisk løsning, og samtidig opprettholdt trusselen om et målrettet amerikansk angrep mot Syria etter at al-Assad brukte kjemiske våpen i et angrep mot sin egen befolkning 21. august i år. Vetomaktene i FNs sikkerhetsråd disktuerer nå et initiativ fra Russland som innebærer at Syria må gi fra seg alle sine kjemiske våpen til verdenssamfunnet.

KRITISK: Kjendisriking Donald Trump Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
KRITISK: Kjendisriking Donald Trump Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer

- Mens Obama-administrasjonen fortsetter jakten på en diplomatisk løsning, gjorde presidenten det helt rettmessig klart i kveld at trusselen om militære handlinger forblir på bordet mens vi fortsetter å jobbe for å hindre bruken av masseødeleggelsesvåpen, sier demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi i en uttalelse.

Obama hadde bedt om støtte fra Kongressen for et militært angrep, men lå an til å gå på et sviende nederlag. Etter at Russlands initiativ kom på bordet, har han bedt Kongressen om å utsette sine avstemninger. Med denne tilnærmingen kan han ha kommet sine støttespillere i Kongressen, som var skeptiske til et militærangrep, i møte.

- Presidenten gjør rett i å undersøke mulighetene for internasjonal kontroll med Syrias kjemiske våpen og utsette handliger fra Kongressen. Dette er en utfordrende tilnærming, men bedre enn å gå alene til angrep, som lar al-Assad få kontrollere alle sine kjemiske våpen. Jeg støtter ikke et amerikansk angrep som kan vikle oss inn i en blodig, kostbar, regional konflikt, sier det demokratiske kongressmedlemmet Lloyd Doggett, etter talen.

STØTTER: Demokratenes minoritetsleder i Represenantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON
STØTTER: Demokratenes minoritetsleder i Represenantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media