Obama har forsøkt å stenge terroristfengselet kjent for tvangsfôring og vanntortur i seks år. Nå prøver han på nytt

Lovet Guantanamo-stopp allerede andre dag som president.

TERRORFENGSEL: USA har blitt kritisert for Guantanamo-fengselet fordi de innsatte ikke får rettergang, og fordi en rekke rapporter har avdekket tortur. Foto: REUTERS/Deborah Gembara/NTB scanpix
TERRORFENGSEL: USA har blitt kritisert for Guantanamo-fengselet fordi de innsatte ikke får rettergang, og fordi en rekke rapporter har avdekket tortur. Foto: REUTERS/Deborah Gembara/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag annonserte Det hvite hus at de er i ferd med å fullføre en plan for stenging av Guantanamo-fengslet på Cuba.

Da Obama ble valgt som president i 2008, var en av sakene i valgkampen hans å stenge terrorfengselet. Etter at han ble innsatt i januar 2009, skrev han under en såkalt «executive order», om at fengselet skulle stenges innen ett år. Men fortsatt består fengselet på den amerikanske marinebasen.

Innsatte uten rettergang og avhørstortur har blant annet ført til massivt internasjonalt press og kritikk.

- Håpløst Store deler av den amerikanske folkevalgte kongressen har imidlertid vært mot at terror-fangene skal få sin sak prøvd i det sivile rettssystem, og Obama har måttet gi opp stegningen gjentatte ganger. Ved en stenging vet ikke USA hvor de skal gjøre av fangene eller hva som vil skje med dem.

Pensjonert professor ved Universitetet i Oslo og forfatter av boka «USA, Supermakt i dyp demokratisk krise», Ole O. Moen, omtaler prosjektet med å få stengt fengselet som håpløst.

- Det har vært håpløst overfor begge partier. Det holdt på i boks tidlig da Høyesterett kritiserte Bush-administrasjonen for fengselet. Kongressen fikk imidlertid kalde føtter. De ville ikke ha disse folkene for en domstol på land, og mente de var for farlige til å ta over grensa. Kongressen ga seg fordi de så de kunne miste velgere, som var redde for å få disse fæle terroristene i landet, sier Moen til Dagbladet.

I januar i år satt 122 mennesker fortsatt fengslet i den kontroversielle leiren på Cuba. FNs torturkomité kritiserte senest i en rapport i fjor USA for å ha gjort for lite for å etterforske anklager om tortur fra terrormistenkte personer.

Fengselet er blant annet kjent for å ha drevet tvangsfôring gjennom magesonde og såkalt «waterboarding» - vanntortur gjennom å simulere drukning for å få svar i avhør.

Angivelig koster fengselet, som per i dag har 116 innsatte, i overkant av 100 millioner dollar hvert eneste år.

Terrorfengsel Fangeleiren på Guantanamo ble opprettet som følge av invasjonen av Afghanistan som fulgte i kjølvannet av terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001.

Flere av fangene har sittet i leiren i over ti år, uten at det er tatt ut tiltale mot dem. USA mener flere an fangene al-Qaida, Taliban i Afghanistan eller andre grupper USA har på sin terrorliste. De siste åra har flere av fangene blitt sendt til andre land.

Hvordan presidenten nå planlegger å få stengt leiren, er ikke kjent, men Det hvite hus er klare på at de vil presentere en plan for kongressen av nasjonale sikkerhetshensyn. Samtidig påpekes at det har vært en prioritet for Obama.

Obama har fått skylda - Fengselet er et brudd på alle menneskerettigheter, og Obama har fått skylda. Han lover at han skal stenge det, men kongressen har blokkert ham hver gang, spilt ballen tilbake og skyldt på presidenten. Guantanamo er en veldig belastning for USAs rennome, sier Ole O. Moen.

På tross av de gjentatte anklager om tortur og brudd på menneskerettigheter, er det også eksempler på andre historier fra fengselet.

For eksempel historien en algerisk mann som ikke ønsket å forlate fangeleiren etter ni år, har antydet at fangene har det bra. Samtidig forteller det trolig like mye om hva vedkommende har i vente på utsiden. Den aktuelle mannen fryktet at han ville bli forfulgt av «terroristgrupper den algeriske regjeringen ikke kan beskytte ham mot».

FENGSEL:Flere fanger er blitt sendt hjem fra Guantanamo Bay de siste åra, men president Obama vil stenge fengselet. Dette bilder er fra en av de nedlagte delene av fengselet. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTB scanpix
FENGSEL:Flere fanger er blitt sendt hjem fra Guantanamo Bay de siste åra, men president Obama vil stenge fengselet. Dette bilder er fra en av de nedlagte delene av fengselet. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer