NYE UTFORDRINGER: Akhtar Chaudhry mener Obama må være mer aggressiv i sin utenrikspolitikk de kommende fire årene.  Foto: Kyrre Lien / Scanpix
NYE UTFORDRINGER: Akhtar Chaudhry mener Obama må være mer aggressiv i sin utenrikspolitikk de kommende fire årene. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Obama har fortsatt mye å bevise på den internasjonale arena

SVs Akhtar Chaudhry mener Obama må være mer aggressiv i sin utenrikspolitikk de kommende fire årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs Akhtar Chaudhry er fornøyd med nattens valgresultat i USA, men understreker at valg ikke bare skal vinnes for å beholde presidentstolen, men for å gjennomføre politiske mål.

- Jeg forventer nå at Obama er mer aggressiv for å løse en av verdens vanskeligste konflikter, nemlig Palestina-konflikten, sier Chaudhry.

- For tre år siden sa han at han skulle løse den innen et år, noe som kanskje var å drikke litt for mye Møllers Tran. Jeg forventer at han nå som han har mulighet engasjerer seg mer.

Mye å bevise Chaudhry mener Obama har fått utrette mye på hjemmebane de siste fire årene.

- Han har blant annet fått til Obamacare. For oss nordmenn er det nesten uforståelig at så mange i USA ikke har rett til et helsetilbud, sier Chaudhry.

Han mener imidlertid Obama fortsatt har mye å bevise på den internasjonale arena.

- Forventningene til ham var store. Han har ikke gjort stort bortsett fra å trekke ut soldatene fra Irak, noe en republikansk president kanskje også ville gjort, sier Chaudhry.

Soldatene ut Chaudhry håper nå Obama vil trekke ut soldatene i Afghanistan så raskt som mulig, men mener USA bør bli værende i landet med sivile.

- Obama må nå ta et oppgjør med diktaturene i Midt-Østen som USA har støttet i mange år, og støtte demokratiet nedenfra. Han må også fjerne Guantanamo-basene, sier Chaudhry.

Chaudhry mener det ikke er urealistisk at Obama kan få til disse tingene i løpet av sine fire neste år som president.

- Ingenting er umulig, det gjelder bare å investere nok politisk kapital. Han har vunnet to valg, og har hele verden i ryggen. Jeg mener han har alle muligheter foran seg.

FIRE NYE ÅR: Barack Obama sammen men kona Michelle Obama og døtrene Malia og Sasha på scenen i Chicago etter nattens valgseier. Foto: Jason Reed / Reuters
FIRE NYE ÅR: Barack Obama sammen men kona Michelle Obama og døtrene Malia og Sasha på scenen i Chicago etter nattens valgseier. Foto: Jason Reed / Reuters Vis mer