Obama har gitt grønt lys for luftangrep i Nord-Irak

President Obama vil forhindre folkemord på religiøse minoriteter som har flyktet til fjellområde.

GA KLARSIGNAL: USAs president Barack Obama har gitt grønt lys for luftangrep mot de ekstreme islamistene som herjer i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix
GA KLARSIGNAL: USAs president Barack Obama har gitt grønt lys for luftangrep mot de ekstreme islamistene som herjer i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har gitt grønt lys til å gjennomføre luftangrep mot ekstreme islamister i Irak dersom det blir nødvendig.

På en pressekonferanse i natt norsk tid sa presidenten at han har gitt tillatelse til å utføre målrettede luftangrep mot sunnimuslimske ytterliggående opprørere kjent som Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) i Irak.

- Hindre folkemord Obama gjorde klart at han ville forhindre et folkemord mot yezidiene, en religiøs minoritet i den nordlige delen av landet. Opptil 40 000 personer som tilhører folkegruppen har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar.

- De er fanget på et fjell uten mat og drikke, og står overfor livsfare. Vi kan handle ansvarlig og med omhu for å hindre et folkemord, sa Obama.

Obama sier at luftangrep kan bli aktuelt for å hjelpe lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktningene.

- Gjør det som er nødvendig I tillegg åpnet han for å iverksette flyangrep hvis ISIL nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil, hvor det befinner seg et betydelig antall amerikanere.

- Jeg har beordret våre militære styrker til å utføre målrettede luftangrep mot terroristenes konvoi dersom de nærmer seg byen, sier Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer