Obama har gitt grønt lys for luftangrep i Nord-Irak

President Obama vil forhindre folkemord på religiøse minoriteter som har flyktet til fjellområde.

GA KLARSIGNAL: USAs president Barack Obama har gitt grønt lys for luftangrep mot de ekstreme islamistene som herjer i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix
GA KLARSIGNAL: USAs president Barack Obama har gitt grønt lys for luftangrep mot de ekstreme islamistene som herjer i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama har gitt grønt lys til å gjennomføre luftangrep mot ekstreme islamister i Irak dersom det blir nødvendig.

På en pressekonferanse i natt norsk tid sa presidenten at han har gitt tillatelse til å utføre målrettede luftangrep mot sunnimuslimske ytterliggående opprørere kjent som Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) i Irak.

- Hindre folkemord Obama gjorde klart at han ville forhindre et folkemord mot yezidiene, en religiøs minoritet i den nordlige delen av landet. Opptil 40 000 personer som tilhører folkegruppen har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar.

- De er fanget på et fjell uten mat og drikke, og står overfor livsfare. Vi kan handle ansvarlig og med omhu for å hindre et folkemord, sa Obama.

Obama sier at luftangrep kan bli aktuelt for å hjelpe lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktningene.

- Gjør det som er nødvendig I tillegg åpnet han for å iverksette flyangrep hvis ISIL nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil, hvor det befinner seg et betydelig antall amerikanere.

- Jeg har beordret våre militære styrker til å utføre målrettede luftangrep mot terroristenes konvoi dersom de nærmer seg byen, sier Obama.

- Vi gjør det som er nødvendig for å beskytte vårt folk. Vi støtter våre allierte når de er i fare, sa presidenten.

Presidenten understreket samtidig at det ikke blir aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til Irak.

- Selv om vi støtter irakerne når de slåss mot disse terroristene, vil ikke amerikanske styrker bli sendt tilbake for å kjempe i Irak. Det finnes ikke noen amerikansk militær løsning på den større krisen i landet, sa presidenten.
Humanitær aksjon I tillegg har han iverksatt en humanitær aksjon for å gjennomføre flydropp med nødhjelp til de som har blitt tvunget på flukt. En rekke slike operasjoner er allerede utført. Presidenten vektla at Iraks regjering har bedt USA om hjelp.

Det er kommet meldinger om yezidier som er blitt drept av ekstremistene fordi de nekter å la seg omvende til islam. Ifølge Obama har de også truet med å ødelegge yezidifolket.

- USA kan ikke vende det døve øret til når det er mulig å avverge en massakre, sa Obama.

KRISEMØTE: Her møter president Obama med sitt sikkerhetsteam for å diskutere situasjonen i Irak. Foto: Pete Souza
KRISEMØTE: Her møter president Obama med sitt sikkerhetsteam for å diskutere situasjonen i Irak. Foto: Pete Souza Vis mer