Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama har godkjent CIA-oppdrag i Libya

CIA-styrker vil bistå opprørerne som forsøker å velte Muammar Kadhafis regime.

 GODKJENTE:  Barack Obama åpner for at etterretningstjenesten kan bistå de libyske opprørerne. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
GODKJENTE: Barack Obama åpner for at etterretningstjenesten kan bistå de libyske opprørerne. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjerings- og etterretningskilder bekrefter overfor Reuters og Sky News at Barack Obama har gitt CIA i ordre å utføre hemmelige oppdrag i Libya. Presidenten skal ha skrevet under på ordren i løpet av de siste to til tre ukene.

Verken CIA eller Det hvite hus ville umiddelbart kommentere opplysningene, skriver Reuters.

Ordren Obama har skrevet under på, godkjenner hemmelige CIA-operasjoner. De amerikanske agentenes oppdrag skal være å hjelpe opprørsstyrkene i det krigsherjede landet.

Våpenstøtte? Flere opprørere har de siste dagene bønnfalt Vesten om våpenhjelp. Så vel Obama som hans europeiske kolleger har snakket åpent om muligheten for å væpne opprørerne som kjemper mot Kadhafis hær.

Opprørerne har lidd store tap det siste døgnet, og er blitt presset på en retrett østover i Libya. Det skjer mens utenlandske styrker fortsetter bombingen av Kadhafis hær for å håndheve FN-resolusjonen som skal beskytte sivile i landet.

Press I et TV-intervju i går slo Obama fast at målet er at Kadhafi etter hvert skal gå av. Den amerikanske presidenten la til at det skal utøves et «vedvarende press, ikke bare millitært men også gjennom andre midler» mot regimet fram til dette skjer.

Kilder med kjennskap til USAs etterretning, sier at ordren Obama har signert nå åpner for at amerikanske myndighetsinstitusjoner kan støtte et hemmelig oppdrag.

Det hvite hus må gi ytterligere godkjenninger før man for eksempel kan gi penger eller våpen til opprørerne. Siden man kjenner så lite til hvem opprørerne er, vil CIA-agentene trolig gå forsiktig til verks, fremhever en kilde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media