Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama har godkjent hemmelig støtte til syriske opprørere

Samarbeider med kommandosenter ledet i Tyrkia.

HEMMELIG STØTTE:  En gruppe syriske opprørere drar med seg to fanger som angivelig er regimevennlige politimenn. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Obama i hemmelighet godkjent støtte til opprørerne. Foto:  AFP PHOTO/EMIN OZMEN/SABAH PRESS/Scanpix NTB
HEMMELIG STØTTE: En gruppe syriske opprørere drar med seg to fanger som angivelig er regimevennlige politimenn. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Obama i hemmelighet godkjent støtte til opprørerne. Foto: AFP PHOTO/EMIN OZMEN/SABAH PRESS/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordren gir bred mulighet for CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner til å bistå opprørerne i forsøkene på å styrte Bashar al-Assad. Det er uklart akkurat når Obama signerte ordren. Det hvite hus vil ikke kommentere saken, men nyhetsbyrået Reuters har opplysningene fra anonyme regjeringskilder.

Det har vært et intensivering av støtten til opprørerne etter at FNs sikkerhetsråd noen uker tilbake ikke klarte å bli enige om tøffere sanksjoner mot regimet i Damaskus. USA skal ikke være blant landene som bistår opprørerne med våpen. Den jobben har Tyrkia, Qatar og Saudi-Arabia tatt på seg.

Kommandosenter Både amerikanske og europeiske tjenestemenn sier det har vært en merkbar forbedring i opprørernes organisering de siste ukene.

USA samarbeider nå med et hemmelig kommandosenter ledet av Tyrkia ikke langt fra den tyrkisk-syriske grensen. Kommandosenteret koordinerer Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatars hjelp til opprørerne. Det er satt opp i byen Adana, 100 kilometer fra grensen.

Tirsdag rapporterte TV-kanalen NBC News at opprørerne i Den fri syriske hær har fått tilgang til noen titalls bakke-til-luft-raketter, som kan brukes mot Assads fly og helikoptre.

Flere islamister Ifølge NBC fikk opprørerne rakettene via Tyrkia. Til nå har våpenleveransene bestått av lettere våpen, noe som gjør det vanskelig å stå imot Bashar al-Assads angrep.

Enkelte amerikanske folkevalgte, blant andre republikanerne John McCain og Lindsey Graham, har kritisert Obama-administrasjonen for å gi for lite hjelp til opprørerne. De mener også USA må gi dem våpen. Andre har advart om at man vet for lite om hvem opprørsgruppene består av. Enkelte rapporter har tydet på at et økende antall islamister, noen av dem knyttet til al-Qaida, er blant dem.

35 drept Natt til torsdag kom det ubekreftede meldinger om at minst 35 personer ble drept av syriske soldater i en forstad til Damaskus onsdag. Opprørere og øyenvitner hevder drapene skjedde da den syriske hæren angrep og bombet området Jdeidet Artouz.

- Da soldatene og stridsvognene dro rundt 16 fant vi minst 35 lik, sier en innbygger i området på telefon til Reuters.

- Nesten alle var henrettet med et skudd i ansiktet, hodet og nakken i sine hjem, la han til.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights var brorparten av de drepte sivile.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media