POPULÆRE FØR HAN BEGYNNER: Så får vi se hvordan folket trives med forandringene han har lovet. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
POPULÆRE FØR HAN BEGYNNER: Så får vi se hvordan folket trives med forandringene han har lovet. Foto: REUTERS/Jason Reed/ScanpixVis mer

Obama har grunn til å glise

Folket mener han velger riktige ministere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama har massiv støtte fra det amerikanske folk når han mandag formelt blir valgt til USAs neste president.

I det arkaiske amerikanske systemet er det valgmannskollegiet, som ble valgt i presidentvalget i november, som formelt velger presidenten. Dette kollegiet trer sammen mandag for å gjøre sin eneste jobb.

Da vil 365 av de 538 valgmennene stemme for Obama, mens 173 stemmer for republikaneren John McCain. I nesten alle statene går alle valgmennene til den som vinner flertallet i staten.


Økende oppslutning

Obama ble valgt i noe som nærmest tok form av et valgskred. Tallenes tale viser likevel at han ikke vant med mer enn 52,9 prosent av stemmene. Men i ukene som er gått, har oppslutningen om ham bare vokst.

I en meningsmåling i Wall Street Journal i uka som gikk sier 73 prosent at de støtter måten Obama velger sin stab og forbereder seg på presidentgjerningen på. Mange som ikke stemte på ham, ser nå på ham i et positivt lys.

Men mye av velviljen som Obama møtes av, skyldes lengsel etter endring og frustrasjon over situasjonen USA er havnet i etter George W. Bushs åtte år som president. Nesten halvparten av de spurte sier 2008 vil huskes som et av de verste årene i amerikansk historie.


Én president av gangen

I måneden som er gått siden valget, har Obama vært opptatt med å velge sine nærmeste medarbeidere og finne den rette balansen i forhold til den sittende presidenten.

Han har holdt en lav profil og bestrebet seg på ikke å framstå som en konkurrent eller direkte utfordrer til Bush. - Vi har bare én president av gangen, sa han blant annet da han ikke stilte opp på finanstoppmøtet i november.

Men samtidig er situasjonen så dyster, spesielt på det økonomiske området, og Bush så skadeskutt og nesten irrelevant etter sin mislykkede presidentperiode, at det ville være fare for maktvakuum om Obama aldri uttalte seg, for eksempel om bilindustrien.

Et flertall er fornøyd med at Obama har valgt nære medarbeidere fra begge partier. De håper det innvarsler en tid med tverrpolitisk samarbeid for å løse USAs dype problemer.


Miljøoffensiv

De siste brikkene som er falt på plass i Obamas kommende administrasjon, er laget som skal arbeide med energi- og miljøspørsmål.

Skal man dømme etter valgene hans, legger han opp til en kraftig offensiv når det gjelder klodens miljøproblemer og USAs mangel på en energipolitikk.

Kilder i staben hans sier han har utpekt en ekspert på fornybar energi, fysikkprofessoren og nobelprisvinneren Stephen Chu, til olje- og energiminister, og New Jerseys miljøsjef Lisa Jackson til sjef for Environmental Protection Agency (EPA), som tilsvarer et miljøverndepartement.

Han ligger også an til å utnevne sjefen for EPA under Bill Clinton, Carol M. Browner, som er en disippel av fredsprisvinneren Al Gore, til øverste ansvarlige for klima- og energipolitikk i Det hvite hus.


Venstreskepsis

Mange på venstresiden blant Demokratene er misfornøyd med at Obama ber Robert Gates fortsette som forsvarsminister, utnevner general James Jones til nasjonal sikkerhetsrådgiver og velger Hillary Clinton til utenriksminister. Men det kan også være lettere å få til endringer med ledere som ikke er for venstreorienterte, og det er Obama som bestemmer.

Det viktige laget som får den vanskelige jobben å løse USAs økonomiske problemer, blir Timothy Geithner som finansminister og Lawrence Summers som økonomisk rådgiver i Det hvite hus. Geithner er en nær medarbeider av nåværende finansminister Henry Paulson, og Summers var finansminister i de gode tidene under Clinton.


I november vant Obama 28 delstater pluss hovedstaden Washington og én valgmann fra Omaha-området i Nebraska, som er den ene av de to delstatene som fordeler valgmennene mellom valgkretsene. McCain vant 22 stater.


Etter det formelle valget mandag står det bare igjen å bli innsatt, og det skjer 20. januar neste år. Allerede nå forbereder Washington seg på rekordinnrykk av flere millioner mennesker som vil overvære seremonien.

(NTB)