Obama har klimavilje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Barack Obama går løs på de store politiske oppgavene i en imponerende fart. Nå vil han omgjøre et av forgjengeren George W. Bushs omstridte klimavedtak, og la den enkelte delstat innføre strengere regler for utslipp av klimagasser fra biler. Fjorten delstater med California i spissen har lenge ønsket seg strengere utslippsregler, og nå har Obama bedt det føderale forurensningstilsynet, EPA, revurdere Bush-administrasjonens beslutning om å nekte delstatene denne rettigheten.

Fra bilbransjen kommer det ikke så uventet hissige protester mot forslaget. Bransjen ligger nede med brukket rygg og bønnfaller om mer økonomisk hjelp fra en amerikansk kongress som kommer til å gi Obama en god del motstand. Milliardene presidenten ønsker å bruke for å stimulere amerikansk økonomi vil ikke få den republikanske støtten Obama håpet på, men USAs nye president ser ut til å være like uredd som han er handlekraftig. Han har også bedt transportdepartementet om å utarbeide nye standarder for utslipp fra biler innen mars i år. Standarden skal gjelde for biler laget etter 2011. På denne måten vil Obama-administrasjonen tvinge bilbransjen til å produsere mer klimavennlige kjøretøyer; noe bransjen har vegret seg mot så lenge amerikanerne fremdeles vil ha store, bensinslukende biler. Utfordringen er enorm med tanke på at USAs transport av både mennesker og varer i hovedsak er basert på bilkjøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer