- Obama har størst sjanse for å vinne presidentvalget

Tidligere Clinton-tilhengere mener nå at Barack Obama er partiets sikreste kort, viser meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Demokratenes velgere har snudd i en meningsmåling som nylig er gjennomført av nyhetsbyrået AP og Yahoo! News.

Primærvalgene:

• Tirsdag 22. april skal velgerne i Pennsylvania avgjøre hvem av kandidatene som får flesteparten av delstatens 158 delegater.

• Ifølge New York Times\' delegatopptelling leder Obama med 1632 delegater og superdelegater. Clinton har 1474.

• Skal Clinton klare å få de nødvendige 2025 delegatene for å vinne nominasjonen, må hun klare å overtale flere av superdelegatene.

• Dersom ingenting blir avklart etter primærvalget i Pennsylvania fortsetter kampen mellom Obama og Clinton i Indiana og North Carolina, der det avholdes valg 6. mai.

De politiske skillene:

• ØKONOMI: Clinton vil bruke i underkant av 380 milliarder norske kroner på en hjelpepakke som skal få fart på økonomien igjen. Vil reversere skattelettene Bush-administrasjonen har gitt til husholdninger som tjener mer enn 1,3 millioner.

Obama vil pumpe 400 milliarder kroner inn i økonomien, delvis gjennom skatteletter og delvis gjennom offentlig forbruk. Obama sier hans skatteletter for middelklassen og arbeiderklassen vil stabilisere økonomien. Obama går også inn for å oppheve Bush-administrasjonens skattelette.

• IRAK: Clinton stemte i 2002 for et vedtak i Kongressen som banet veien for Bush-administrasjonens Irak-invasjon. Hun har i ettertid sagt hun ville stemt annerledes «om hun visste det hun vet i dag». Hun var imidlertid imot styrkeopptrappingen i januar 2007.

Clinton sier hun vil starte en gradvis tilbaketrekking innen 60 dager fra hun blir tatt i ed.

Obama har hele veien vært imot Irak-invasjonen. Han var også imot styrkeopptrappingen. Obama ønsker en hurtigere tilbaketrekking enn Clinton og vil trekke ut en til to brigader hver måned. Innen 16 måneder skal de amerikanske styrkene være ute av Irak.

Både Clinton og Obama går inn for å la en mindre spesialstyrke bli stående.

• HELSE- OG VELFERD: I USA står 47 millioner amerikanere uten helseforsikring. Clinton vil at alle skal få helseforsikring subsidiert av arbeidsgiver og myndighetene. En slik helseplan skal finansieres gjennom å oppheve Bushs skatteletter.

Obama vil at alle barn skal få helseforsikring. Også Obamas plan skal finansieres gjennom å reversere Bushs skatteletter.

Mens Clinton legger mer vekt på at alle skal omfattes av hennes helseplaner, er Obama mer opptatt av å gjøre det billigere.

Kilde: The New York Times og CNN

Et klart flertall sier nå at senator Barack Obama har større sjanse for å slå republikanernes presidentkandidat John McCain i presidentvalget enn Hillary Clinton, skriver AP.

Resultatene tyder på at Clinton har kommet verst ut av de to kandidatenes fortsatte rivalisering.

Velgerne som er spurt i spørreundersøkelsen, mener også at de har fått bedre kjennskap til Obama. Likevel tror hele 15 prosent at Obama er muslim, et rykte senatoren har måttet kjempe mot lenge.

Snur i troen på Clinton

Sent i januar, før Obama vant en rekke primærvalg på rad, mente 56 prosent av Demokratenes velgere at Hillary Clinton var den sterkeste kandidaten, og 33 prosent ville gå for Obama. Nå er tallene 56 mot 43 prosent i Obamas favør.

Samtidig har Obama scoret høyere når folk har blitt spurt om hvor ærlig, etisk, forfriskende og lett å like han er, mens Clinton har falt i disse kategoriene. Men samtidig sliter Obama med at flere karakteriserer ham som «ikke ærlig i det hele tatt».

Spørreundersøkelsen gjennomføres i en gruppe på 1800 personer, og de samme spørsmålene stilles ettersom valgkampen går sin gang. Slik blir holdningsendringene hos en konkret gruppe målt over tid.

FREMDELES RIVALISERING: Barack Obama og Hillary Clinton mener begge at de fremdeles kan bli Demokratenes presidentkandidat. En ny meningsmåling viser imidlertid at flere som tidligere støttet Clinton, mener nå at Obama har større sjanse for å vinne presidentvalget. Foto: SCANPIX
FREMDELES RIVALISERING: Barack Obama og Hillary Clinton mener begge at de fremdeles kan bli Demokratenes presidentkandidat. En ny meningsmåling viser imidlertid at flere som tidligere støttet Clinton, mener nå at Obama har større sjanse for å vinne presidentvalget. Foto: SCANPIX Vis mer

Et av de oppmuntrende tegnene for Obama er at mange Demokrater som først mente Clinton var den sterkeste presidentkandidaten, nå har snudd. Rundt en tredel foretrekker fremdeles Clinton, men de har mistet troen på at hun kan vinne presidentvalget.

- Jeg tror hun føler at hun fortjener å bli president, og ikke at hun må gjøre seg fortjent til det, kommenterer Beulah Barton fra Florida, en av dem som har deltatt i undersøkelsen.

Hvis Obama blir Demokratenes presidentkandidat, viser undersøkelsen at han kan bli nødt til å jobbe med imaget for å slå Republikanernes John McCain. Det er nå 25 prosent av velgerne, for det meste Republikanere og uavhengige, som mener Obama er «veldig ugunstig». I januar var tallet 12 prosent.

- Må vise at hun er mest valgbar

Hillary Clinton introduserte torsdag en ny plan om å ha storrengjøring når hun overtar etter president Bush.

Samtidig fikk Obama oppmuntrende nyheter fredag; ytterligere to av superdelegatene i partiet gir nå sin støtte til Obama. De tidligere senatorene Sam Nunn og David Boren uttalte fredag at de nå offisielt støtter Obamas kandidatur, ifølge NTB.

Clinton har fortsatt støtte fra flere superdelegater enn Obama, men han har den siste tiden tatt kraftig innpå henne.

Også Robert Reich, som gjennom flere år har vært en venn av Clinton-familien og som jobbet som arbeidsminister i Bill Clintons administrasjon på 90-tallet, gir sin støtte til Illinois-senatoren.

- Obama har størst sjanse for å vinne presidentvalget

Kommentatoren Dan Balz i The Washington Post mener ingen av kandidatene har klart å være overbevisende nok i spørsmålet om hvem som har størst sjanse til å bli president. Men det kommer til å bli et tema også framover, tror han.

- Clintons håp om å vinne nominasjonsvalget hviler på hennes evne til å overbevise partiets superdelegater om at hun er mer valgbar enn Barack Obama, mener kommentatoren.

Demokratene holder primærvalg i Pennsylvania tirsdag 22. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer