Obama har tatt superledelsen

Partitoppene flykter fra Hillary.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tom Allen fra Maine, Dolly Strazar og Daniel Akaka fra Hawaii og Keith Roarke fra Idaho erklærte i går at de vil stemme på Barack Obama som demokratenes presidentkandidat. Dermed leder Obama nå også i antall superdelegater (kongressmedlemmer, tidligere presidenter og andre partitopper).

- Jeg mener det er viktig å starte partiets forsoningsprosess så fort som mulig, heller i mai enn i juni, sier Allen til AP.

Mangler bare 153,5

Fokuset på superdelegatene har økt den siste tiden, fordi det nå er færre vanlige delegater igjen å kjempe om enn det er superdelegater.

CNNs beregninger viser at Obama nå leder blant superdelegatene med 277 mot Clintons 273. Han har 1869 delegater totalt, mot Clintons 1697. I januar ledet Clinton blant superdelegatene med over hundre.

Obama har vunnet 26 superdelegater bare den siste uka og hvis han fortsetter i denne takten vil han ha sikret seg de 2025 delegatene som er nødvendig for å vinne nominasjonen. Disse beregningene inkluderer de vanlige delegatene fra de gjenstående statene, melder AP.

Obama mangler nå 153,5 delegater for å nå 2025. Det er 217 delegater igjen å kjempe om i de seks valgene som gjenstår.

Clinton vinner i natt

RYKKER STADIG NÆRMERE: Barack Obamas drømmer om det hvite hus blir stadig mer sannsynlige. Nå har han også støtte fra flertallet av superdelegatene. Foto: Scanpix
RYKKER STADIG NÆRMERE: Barack Obamas drømmer om det hvite hus blir stadig mer sannsynlige. Nå har han også støtte fra flertallet av superdelegatene. Foto: Scanpix Vis mer

Men Hillary Clinton lar seg ikke presse ut av valgkampen. I natt går velgerne i West Virginia til urnene og det er ventet at Clinton vil ta en klar seier i denne staten. Men hun kan bare vinne 28 delegater, som ikke er i nærheten av å være nok til å ta ta innpå Obamas ledelse. Clinton inistererer imidlertid på at West Virginia er en nøkkelstat i presidentvalget, skriver CNN.

- Siden 1916 har ingen demokrat vunnet presidentvalget uten å vinne West Virginia. Disse velgerne tar nå en beslutning som har vidttrekkende konsekvenser til folk hva de forventer fra sin kommende president, sa Clinton i natt norsk tid.

Bill Clinton vant West Virginia i 1992 og 96. George Bush vant den i 2000 og 2004.

Clinton holder fast ved argumentet om at hun er mer valgbar i selve presidentvalget. Hun gjorde det bra i statene som ofte vipper mellom demokratene og republikanerne, som Ohio og Pennsylvania, i tillegg til Florida og Michigan - der partiet besluttet at valgene ikke teller i delegatkampen fordi statene byttet valgdato.

Håpet hennes er nå at hun vinner flest mulig delegater i de gjenstående valgene, slik at superdelegatene igjen vil bytte side for å støtte folkets vilje. Men stadig flere mener hun må innse at hun har tapt.

West Virginias guvernør Joe Manchin advarer partiet mot å trosse folkets vilje.

- Se hva som skjedde i 2004, da Al Gore vant valget blant folket - etter det har befolkningens negative følelser mot regjeringen økt kraftig, sier han til CNN.

Frykter ikke splittet parti

Obama har tatt superledelsen

Stadig flere mener løpet er kjørt for Clinton og diskuterer nå hvordan hun kan trekke seg med mest mulig ære i behold. Partitopper har foreslått at hun bør bli Obamas visepresidentkandidat.

- Det ville være respektløst å diskutere dette så lenge Clinton fortsatt er med i nominasjonskampen, sier Obama.

Obamas kampanjesjef vil heller ikke diskutere spørsmålet om visepresident.

- Når Obama har sikret seg kandidaturet så vil han ta en beslutning om hvem han vil ha som sin visepresident, men det er prematurt å snakke om det nå, sier David Plouffe.

Clinton avviser at det er skadelig for partiet at de ennå ikke har valgt en kandidat som skal kjempe mot republikanernes John McCain i november.

- Vi skal avslutte dette valget sammen. Når vi har en kandidat vil demokratene vil stå sammen uansett hvilken kandidat som vinner, sier Clinton til BBC.

Tanken om Obama som president og Clinton som visepresident brer om seg i folket også. Organisasjonen Voteboth ber demokratene innse at de har et drømmelag hvis de to slår seg sammen.

GIR IKKE OPP: Hillary Clinton står på for fullt i nominasjonskampen. Stadig flere mener hun må innse at slaget er tapt og trekke seg fra valget.