Obama hardt ut mot Trump: - En alvorlig feil

De internasjonale reaksjonene på at Trump trekker USA fra atomavtalen er sterke. Iran vil forhandle med landene som fremdeles er med i avtalen.

REAGERER: USAs tidligere president Barack Obama hadde Iran-avtalen som sin viktigste utenrikspolitiske sak. I en sjelden uttalelse skriver han i kveld at Trumps avgjørelse om å trekke landet fra avtalen er en alvorlig feil. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
REAGERER: USAs tidligere president Barack Obama hadde Iran-avtalen som sin viktigste utenrikspolitiske sak. I en sjelden uttalelse skriver han i kveld at Trumps avgjørelse om å trekke landet fra avtalen er en alvorlig feil. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Irans president, Hassan Rouhani, sier at Iran nå «innen kort tid» vil forhandle med andre land for å beholde atomavtalen, etter at det tirsdag kveld ble kjent at Donald Trump trekker USA ut av avtalen.

Han vil sende utenriksminister Mohammad Javad Zarif til de landene som fremdeles er med i avtalen.

Vil anrike uran

Den iranske presidenten kommer også med følgende advarsel.

- Jeg har beordret Irans atombyråer om, når tiden er inne, å anrike mer uran enn noen gang, sier Rouhani, som sier at de vil gå i gang med anrikingen «i løpet av de neste ukene».

Rouhani omtalte også Trumps avgjørelse som «psykologisk krigføring» mot Iran.

Samtidig skriver Reuters at iransk statlig TV omtaler Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av avtalen som «ulovlig, illegitim og at den undergraver internasjonale avtaler».

Avtalen var Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske sak som president. Han har hatt som vane å ikke uttale seg om Trumps politikk, men har i kveld kommet med en lang og sjelden uttalelse der han reagerer på Trumps avgjørelse.

- Jeg mener at avgjørelsen om å skrote avtalen uten at Iran har brutt den er en alvorlig feil, sier den tidligere presidenten i en uttalelse.

Han sier videre at dette vil ødelegge USAs kredibilitet globalt og at det er å snu ryggen til USAs allierte.

«Beklager» Trumps beslutning

VIL FORHANDLE: Irans president Hassan Rouhani. Foto: REUTERS / Danish Siddiqui / NTB scanpix
VIL FORHANDLE: Irans president Hassan Rouhani. Foto: REUTERS / Danish Siddiqui / NTB scanpix Vis mer

Det har hele veien vært klart at de andre landene i atomavtalen ikke har vært på linje med Trump, noe som også blir understreket av deres uttalelser i etterkant av avgjørelsen.

Både Tyskland, Frankrike og Storbritannia bruker det diplomatiske uttrykket «beklager» om president Trumps beslutning, skriver NTB.

EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, sier at EU vil arbeide for at avtalen skal videreføres.

En av dem som har vært mest bekymret for avtalen er Frankrikes president Emmanuel Macron.

Da han besøkte Washington som Donald Trumps første æresgjest for to uker siden, var den viktigste oppgaven hans å overbevise Trump om å bli værende. Macron tok blant annet opp muligheten for en ny avtale under statsbesøket.

Han klarte imidlertid ingen av delene og har i kveld uttrykt uenighet og beklaget at USA trekker seg ut.

Samtidig sier den franske presidenten at tilhengerne av avtalen vil arbeide sammen for en «ny og bredere» Iran-avtalen.

I en twittermelding sier Macron at hele ikke-spredningsregimet står på spill og at de tre landene vil arbeide for å etablere et bredere grunnlag som omfatter kjernefysisk aktivitet, perioden etter 2025 (da Iran-avtalen skulle utløpe), rakett-aktivitet og stabilitet i hele Midtøsten, spesielt Syria, Jemen og Irak.

Norge har advart USA

Også Norge «beklager» Trumps beslutning. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at avtalen så langt har fungert etter hensikten, nemlig å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

- Vi har advart USA mot å trekke seg fra avtalen, og oppfordret EU og de andre avtalepartnerne til å bli i avtalen dersom USA skulle trekke seg ut, sier utenriksministeren.

Generalsekretær i FN, António Guterres, sier i en uttalelse at han er «dypt bekymret» over Trumps beslutning. Han oppfordrer samtidig resten av landene som er med i avtalen til å opprettholde sine forpliktelser.

Det er riktignok ikke alle som er kritiske til Trumps beslutning. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært en skarp kritiker av avtalen og presenterte nylig det han omtalte som bevis for at Iran hadde brutt den.

- Israel støtter fullt ut president Donald Trumps modige beslutning om å avvise den katastrofale atomavtalen, sa Netanyahu i en TV-sendt tale tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer