Obama hardt ut mot Trump. Sier at USA er uten lederskap

Sendte ut pressemelding etter at Trump kunngjorde USAs Parisavtale-exit.

SVÆRT ULIKT SYN: USAs hhv. 44. og 45. president, Barack Obama og Donald Trump, har svært ulikt syn på Parisavtalen. Mens Obama ser på avtalen som et redskap til å redde jorda, samtidig som den bringer med seg stor verdiskapning, mener Trump at USA pådrar seg store ulemper ved å bli stående, målt i bl.a. arbeidsplasser i industrien. Foto: Nicholas Kamm, Atef Safadi / AFP / NTB Scanpix
SVÆRT ULIKT SYN: USAs hhv. 44. og 45. president, Barack Obama og Donald Trump, har svært ulikt syn på Parisavtalen. Mens Obama ser på avtalen som et redskap til å redde jorda, samtidig som den bringer med seg stor verdiskapning, mener Trump at USA pådrar seg store ulemper ved å bli stående, målt i bl.a. arbeidsplasser i industrien. Foto: Nicholas Kamm, Atef Safadi / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tok ikke lang tid fra president Donald Trump endelig bekreftet at USA trekker seg fra Parisavtalen, til hans forgjenger Barack Obama reagerte sterkt. I en pressemelding, gjengitt av bl.a. CBS News, bruker Obama, som brakte USA inn i avtalen i fjor, sterke ordelag mot etterfølgeren. Han mener Trump-administrasjonen «avviser framtida», helt i utakt med store deler av befolkningen.

«Jeg mener USA bør være i front. Men selv i fraværet av et lederskap - selv når denne administrasjonen slutter seg til en liten håndfull nasjoner som avviser framtida - er jeg sikker på at våre stater, byer og bedrifter vil trå til og gjøre enda mer for å bane vei, for framtidige generasjoner på planeten vi har blitt gitt», skriver han.

Mener USA vil tape på avtalen

President Trump sa i sin kunngjøring i 21.30-tida norsk tid at han trekker USA ut av Parisavtalen, men at han vil forsøke å slutte seg til den igjen under andre betingelser enn de nåværende.

Trump har i lang tid vært skeptisk til klimaforskning og hadde «kansellering» av Parisavtalen som valgløfte. Et hovedargument har vært at avtalen vil koste amerikanske arbeidsplasser, og i kveld uttalte han at opptil 2,7 millioner jobber vil gå tapt innen 2025 dersom USA blir værende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer