Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama hardt ut mot Trump. Sier at USA er uten lederskap

Sendte ut pressemelding etter at Trump kunngjorde USAs Parisavtale-exit.

SVÆRT ULIKT SYN: USAs hhv. 44. og 45. president, Barack Obama og Donald Trump, har svært ulikt syn på Parisavtalen. Mens Obama ser på avtalen som et redskap til å redde jorda, samtidig som den bringer med seg stor verdiskapning, mener Trump at USA pådrar seg store ulemper ved å bli stående, målt i bl.a. arbeidsplasser i industrien. Foto: Nicholas Kamm, Atef Safadi / AFP / NTB Scanpix
SVÆRT ULIKT SYN: USAs hhv. 44. og 45. president, Barack Obama og Donald Trump, har svært ulikt syn på Parisavtalen. Mens Obama ser på avtalen som et redskap til å redde jorda, samtidig som den bringer med seg stor verdiskapning, mener Trump at USA pådrar seg store ulemper ved å bli stående, målt i bl.a. arbeidsplasser i industrien. Foto: Nicholas Kamm, Atef Safadi / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok ikke lang tid fra president Donald Trump endelig bekreftet at USA trekker seg fra Parisavtalen, til hans forgjenger Barack Obama reagerte sterkt. I en pressemelding, gjengitt av bl.a. CBS News, bruker Obama, som brakte USA inn i avtalen i fjor, sterke ordelag mot etterfølgeren. Han mener Trump-administrasjonen «avviser framtida», helt i utakt med store deler av befolkningen.

«Jeg mener USA bør være i front. Men selv i fraværet av et lederskap - selv når denne administrasjonen slutter seg til en liten håndfull nasjoner som avviser framtida - er jeg sikker på at våre stater, byer og bedrifter vil trå til og gjøre enda mer for å bane vei, for framtidige generasjoner på planeten vi har blitt gitt», skriver han.

Mener USA vil tape på avtalen

President Trump sa i sin kunngjøring i 21.30-tida norsk tid at han trekker USA ut av Parisavtalen, men at han vil forsøke å slutte seg til den igjen under andre betingelser enn de nåværende.

Trump har i lang tid vært skeptisk til klimaforskning og hadde «kansellering» av Parisavtalen som valgløfte. Et hovedargument har vært at avtalen vil koste amerikanske arbeidsplasser, og i kveld uttalte han at opptil 2,7 millioner jobber vil gå tapt innen 2025 dersom USA blir værende.

Dette avvises kontant av Obama, som er av en helt annen oppfatning; ifølge ham har tvert imot klimatilpasset industri som vind- og solenergibransjen «skapt noen av de raskeste tilstrømningene av godt betalte jobber de siste åra, og bidratt til det lengste sammenhengende rushet av jobbskaping i vår historie».

PARISAVTALEN: Senator Lindsey Graham (R) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer Vis mer

- For å si det enkelt har privat sektor allerede valgt ei lavutslippsframtid, sier USAs 44. president, og sier videre at alle landene som har sluttet seg til avtalen, vil tjene på den, gjennom satsing på næringsliv og forskning innen lavutslipp.

Sammen med Nicaragua og Syria

Over 190 land har underskrevet Parisavtalen, som forplikter medlemslandene til å bidra for å begrense global oppvarming. USA står for verdens nest største utslipp av klimagasser etter Kina, og landets uttreden av avtalen er et stort tilbakeskritt for forkjemperne.

Når landet trer ut av avtalen, havner de i selskap med en svært liten gruppe land som Nicaragua og Syria.

I tillegg til Obama uttrykker en rekke organisasjoner og land sin skuffelse over Trumps beslutning. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier utmeldingen er «alvorlig feil», mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier hun beklager beslutningen. Greenpeace Norges leder Truls Gulowsen sier presidenten har tatt «en svært umoralsk beslutning», ifølge NTB.

Like før Trump gikk på talerstolen, sendte statslederne i de fem nordiske landene, inkludert statsminister Erna Solberg ut en felles erklæring der de oppfordret presidenten til å «vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget vårt».

- Jeg er svært skuffet over at Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA ut av den viktigste klimaavtalen verden har kommet til enighet om. Vi vil fortsette klimaarbeidet med uforminsket kraft, sier Solberg i en pressemelding etter at beslutningen er kjent.

Musk slutter

Også i Trumps egen krets er reaksjonene sterke. Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk tvitrer i kveld at han ikke lenger er presidentens rådgiver.

- Klimaforandringene er virkelige. Å gå ut av Paris[avtalen] er ikke bra for USA eller verden, skriver Musk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media