Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama hentet fram presidenthumoren

Men EU-formann Fredrik Reinfeldt var skuffet etter klimasamtalen med USAs president.

MOROMANN: Men Obamas klimaløfter tilfredsstilte ikke Javier Solana (f.v), Fredrik Reinfeldt og Jose Manuel Barroso. Foto: AP Photo/Susan Walsh/Scanpix
MOROMANN: Men Obamas klimaløfter tilfredsstilte ikke Javier Solana (f.v), Fredrik Reinfeldt og Jose Manuel Barroso. Foto: AP Photo/Susan Walsh/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| EUs utenrikssjef hentet fram moromannen i Barack Obama da han skulle oppsummere samtalene mellom Obama, ham selv, EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og EU-formann Fredrik Reinfeldt.
Solana kjørte safe, ifølge Expressen, og sa han bare ville si seg enig i det som allerede var blitt sagt.

- Regelen i Washington er at selv om du ikke har noe å si, må du bruke lang tid på å si det. Vi får trene deg bedre, fleipet Obama.

Humret
Reinfeldt og de andre humret høflig over fleipen - men var ifølge NTB ikke for fornøyd med resten av møtet. I en uttalelse etter møtet heter det at USA og EU skal samarbeide om å oppnå en internasjonal klimaavtale som leder utviklingen i retning mindre utslipp av drivhusgasser. Uttalelsen beskrives likevel som vag.

- Dette er ikke formuleringer vi ønsker å se i København, sa den svenske statsministeren Reinfeldt etter det timelange møtet.


Han var til stede fordi Sverige for tiden har formannskapet i EU.

Fornøyd Obama

Den amerikanske presidenten uttalte seg i mer optimistiske vendinger enn Reinfeldt etter samtalene med europeerne.

- Vi er enige om at vi må doble våre anstrengelser i ukene fram mot København-møtet for å få i stand et rammeverk for å hindre en mulig framtidig økologisk katastrofe, sa Obama.

Formålet med FN-møtet i København i desember er å forhandle fram en ny internasjonal avtale om reduksjon i utslippene av klimagasser.

Skepsis

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttalt at han er svært tvilende til at det er mulig å oppnå enighet på møtet, og stemningen før møtet tilsier at det mest realistiske vil være å utarbeide et foreløpig rammeverk i København, for så å bli enige om detaljene i avtalen på et senere tidspunkt.

De afrikanske delegatene på FNs klimamøte i Barcelona protesterte eksempelvis høylydt, skriver AP, mot det de mener er ansvarsfraskrivelse fra Vestens side.

(NTB/Dagbladet)

TAR FARVEL: Jose Manuel Barroso (t.h.) og Fredrik Reinfeldt møtes igjen i København. Men skepsisen er stor før toppmøtet. Foto: AFP PHOTO/Shaun Currry/Scanpix
TAR FARVEL: Jose Manuel Barroso (t.h.) og Fredrik Reinfeldt møtes igjen i København. Men skepsisen er stor før toppmøtet. Foto: AFP PHOTO/Shaun Currry/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media