Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama hjalp henne med å flytte til Norge

Nå vil Mary møte ham igjen og gi ham selbuvotter i gave som takk for hjelpen.

LYKKELIG: Denne uken fikk Mary Menth Andersen en telefon fra Nobelinstituttet som fortalte at hun skal få to billetter til fredsprisutdelingen slik at hun får se Obama nok en gang. Hun har fått disse selbuvottene laget til Obama og hans familie som takk for at han hjalp henne for 21 år siden. Foto: Pål Terje Støtvig
LYKKELIG: Denne uken fikk Mary Menth Andersen en telefon fra Nobelinstituttet som fortalte at hun skal få to billetter til fredsprisutdelingen slik at hun får se Obama nok en gang. Hun har fått disse selbuvottene laget til Obama og hans familie som takk for at han hjalp henne for 21 år siden. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Mary Menth Andersen (52) er kanskje Norges mest lykkelige om dagen. Hennes store drøm om å se Obama igjen skal snart gå i oppfyllelse.

Hun traff ham for første gang da hun skulle flytte fra USA til Norge den 2. november 1988. Mary hadde akkurat giftet seg med nordmannen Dag Andersen, og gledet seg til å starte et liv sammen med ham i Åsgårdstrand, utenfor Horten.

Obama som reddende ridder
Men først måtte hun få alle eiendelene sine til Norge.

På flyplassen i Miami var det hektisk med lange køer i innsjekkingsskrankene. Da det endelig ble Marys tur og hun hadde lagt bagasjen på båndet, fikk hun beskjeden som snudde verden på hodet:

- Du må betale 103 dollar i overvekt dersom du skal ha med deg begge koffertene til Norge, sa mannen bak skranken.

Betalte for Mary

Mary hadde ingen penger. Hennes nye mann var dratt i forveien til Norge, og Mary hadde ingen andre hun kunne ringe. Hun forsøkte å forklare situasjonen til mannen bak skranken, men han viste ingen bamhjertighet. Så hun begynte å gråte. Det var da hun hørte en vennlig stemme bak seg si:

- Jeg betaler for henne.

Mary snudde seg og der stod en høy og mørk mann hun aldri hadde sett før. Hun lovet ham å betale tilbake pengene så snart hun var kommet til Norge. Mannen skrev ned navnet og adressen sin på en lapp, og gav den til Mary.

Der stod det Barack Obama, og adressen i Kansas hvor moren hans bodde den gangen.

Fikk brev fra Obama
Mary betale ham tilbake så snart hun kom til Norge. Siden har hun lurt på hvem denne vennlig mannen var.

- Han utstrålte en autoritet allerede den gang, forteller Mary.

STEMMER PÅ OBAMA: Norsk-amerikanske Mary Menth Andersen støttet Obamas kampanje i forkanten av det amerikanske presidentvalget. Ivrig og med tårevåte øyne fulgte hun med da Obama blir sverget inn som USAs 44. president. Foto: Per Flåthe
STEMMER PÅ OBAMA: Norsk-amerikanske Mary Menth Andersen støttet Obamas kampanje i forkanten av det amerikanske presidentvalget. Ivrig og med tårevåte øyne fulgte hun med da Obama blir sverget inn som USAs 44. president. Foto: Per Flåthe Vis mer

Hun fortalte historien om sitt Obama-møte første gang i VG. Der viste hun fram brevet som hennes foreldre fikk av Obama datert 4. mai 2006 og stemplet «United States Senate, Washington DC».

«Jeg vil takke dere for å ha skrevet så fine ord om meg og for at dere minnet meg på hendelsen fra flyplassen i Miami. Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe den gang, og er lykkelig over å høre at deres datter har det bra i Norge. Vær så snill å sende henne mine lykkeønskninger. Vennlig hilsen Barack Obama, United States Senator».

Brevet var et svar på et takkebrev Marys foreldre hadde sendt ham.

Hadde en drøm

Nå forteller hun Dagbladet hvordan det har gått til at hun skal få se Obama igjen.

- I sommer hadde jeg en drøm om at Obama ville komme til Norge en dag. Siden den gang har jeg forsøkt å tenke på hva jeg skulle gi ham hvis han dukker opp. Da jeg fikk vite om nobelprisnominasjonen, ble jeg i fyr og flammer, forteller Andersen.

Hun har fortalt sin historie til venner og kjente, deriblant til sjømannsprest Dagfinn Kvale. Han ble så grepet av dette at han skrev et brev til Thorbjørn Jagland og ba om at Mary måtte få være tilstede når Obama får fredsprisen.

Selv skrev Mary til den amerikanske ambassaden i Oslo for å spørre hvordan hun kunne få gitt selbuvottene til Obama og hans familie.

Får se prisutdelinge
n
Denne uken fikk hun en telefon fra Nobelinstituttet som fortalte at hun skulle få to billetter til fredsprisutdelingen på grunn av brevet fra sjømanspresen.

Mary håper på en mulighet til å komme så nær Obama at hun kan overlevere vottene. Hun skal også ha med seg selbuvotter til Michelle og til de to døtrene. Alle parene har en nær venninne strikket.

- Jeg ønsker å gi ham noe tilbake, siden han hjalp meg den gangen. Kanskje tar han på seg selbuvottene mens han er her. Det hadde vært fantastisk, sier Mary.

REDDENDE RIDDER: USAs president, Barack Obama, hjalp en tilfeldig kvinne på en flyplass for 21 år siden. Nå vil hun gi ham selbuvotter i gave som takk for hjelpen. Foto: REUTERS/Jim Young
REDDENDE RIDDER: USAs president, Barack Obama, hjalp en tilfeldig kvinne på en flyplass for 21 år siden. Nå vil hun gi ham selbuvotter i gave som takk for hjelpen. Foto: REUTERS/Jim Young Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media