Obama hjalp til med å redde Opel

Tysklands statsminister Angela Merkel forteller at en samtale med USAs president Barack Obama bidro til å sikre salget av bilprodusenten Opel.

AVTALTE PÅ PLASS: Den tyske statsminister Angela Merkel sier at en samtale med USAs president Barack Obama var med på å sikre salget av bilprodusenten Opel. Foto: Reuters / Christian Charisius / SCANPIX
AVTALTE PÅ PLASS: Den tyske statsminister Angela Merkel sier at en samtale med USAs president Barack Obama var med på å sikre salget av bilprodusenten Opel. Foto: Reuters / Christian Charisius / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Etter lange og harde forhandlinger ble det natt til lørdag klart at det canadiske selskapet Magna kjøper Opel av den kriserammede amerikanske bilgiganten General Motors (GM).

Merkel sier forhandlingene satte forholdet til Nord-Amerika på prøve. Hun forteller at hun snakket med Obama fredag, og at de to regjeringssjefene var enige om å gjøre det de kunne for å finne en god løsning for Opel.

- Denne samtalen påvirket åpenbart forhandlingene, framholder Merkel.

Tyske myndigheter har lovet å gi Opel et overgangslån på 1,5 milliarder euro, noe som tilsvarer drøye 13 milliarder kroner. I tillegg er det ventet at selskapet vil få lånegarantier til en verdi av 4,5 milliarder euro, eller 40 milliarder kroner.

Den canadiske bildelsprodusenten Magna samarbeider med russiske interessenter, nærmere bestemt storbanken Sberbank og landets nest største bilprodusent GAZ.

Avtalen som nå er inngått, innebærer at GAZ skal produsere Opel-biler for det russiske markedet ved sin nyåpnede fabrikk i Nizjnij Novogorod, 400 kilometer nordøst for Moskva.

Også i Canada vil det bli produksjon av Opel-biler, lover Magnas styreformann Frank Stronach.

- Jeg vet at vi kan bli konkurransedyktige og skape jobber i USA og Canada, sier Stronach til avisa The Globe and Mail.

Det canadiske selskapet skal imidlertid ha lovet at ingen av Opels fire fabrikker i Tyskland vil bli lagt ned.

(©NTB)


REDDET: Arbeidere ved opelfabrikken i Eisenach, Foto: AFP/DDP/JENS-ULRICH KOCH
REDDET: Arbeidere ved opelfabrikken i Eisenach, Foto: AFP/DDP/JENS-ULRICH KOCH Vis mer