MØTER FOLKET PÅ NETTET: President Barack Obama har fått tilsendt mer enn 100.000 spørsmål fra folket til dagens videonettmøte. Her er han fotografert etter en tale i Washington i går. Foto: AP/Charles Dharapak
MØTER FOLKET PÅ NETTET: President Barack Obama har fått tilsendt mer enn 100.000 spørsmål fra folket til dagens videonettmøte. Her er han fotografert etter en tale i Washington i går. Foto: AP/Charles DharapakVis mer

Obama i nettmøte i dag

100 000 spørsmål sendt inn. Marihuana på topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vil du legalisere og innføre skatt på marihuana, for å få fart på økonomien og redusere narkogjeng-relatert vold?

Det er et av spørsmålene som foreløpig er mest populært på WhiteHouse.gov, og som Obama dermed kanskje vil besvare i dagens nettmøte med nasjonen.

Obama har invitert det amerikanske folket til å sende inn spørsmål om økonomien, via presidentens nettsider: www.whitehouse.gov.

Folket kan også stemme på de spørsmålene de liker og har mest lyst til å få presidentens svar på.

Over 100 000 spørsmål
Obama vil besvare en del av de mest populære spørsmålene på en direktesendt web-tv-sending i dag, klokka 16:30 norsk tid.

Det eneste kravet Obama har satt til spørsmålene er at de bør omhandle økonomien.

Mer enn 68.000 amerikanere hadde sendt inn over 74.000 spørsmål da denne artikkelen ble skrevet litt før klokka 12 i dag. Tre timer senere er antall spørsmål oppe i over 100.000, og antall innsendere mer enn 90.000.

Og spørsmålene spenner over et veldig vidt spekter.

Marihuana på topp
Temaet marihuana går igjen på spørsmålstoppen i svært mange av kategoriene.
Faktisk så mange at enten er arrangementet kuppet av marihuana-aktivister, eller så er legalisering av marihuana blant de politiske spørsmålene amerikanere er aller mest opptatt av for tida.

Et lovforslag om legalisering ligger for øvrig til behandling i California.

Under kategorien «budsjett» handler de sju mest populære spørsmålene alle om legalisering av marihuana. Det mest populære av disse har så langt fått om lag 7000 stemmer, og lyder slik:

«Med over 1 av 30 amerikanere inne i fengselssystemet, hvorfor ikke legalisere, kontrollere og skattlegge marijuana og gjøre «krigen mot narkotika» om til inntekter og et tilskudd til økonomien? Trenger vi virkelig så mange offerløse kriminelle?»

Også under posten «finansiell stabilitet» er de fire mest populære spørsmålene i skrivende stund om legalisering og beskatning av marihuana.

Svært mange av innsenderne mener at marihuana kan gi mengder av nye arbeidsplasser og bli en stor og miljøvennlig industri i USA. Problematikken rundt gjeng- og narkotikarelatert vold og kriminalitet, samt kriminalisering av ellers «vanlige lovlydige» amerikanere opptar også mange.

Hjelp til middelklassen
Det er imidlertid titusenvis av spørsmål også om ting som boliglån, småbedrifter, redningsaksjoner for de store bankene, miljø og arbeidsplasser.

De mest populære spørsmålene under kategorien bolig-eierskap utfordrer Obama på hvorfor ingen hjelp gis til middelklassen, som ifølge innsenderne med nød betaler sine boliglån, og som må dekke andres tap via skatten.

For utdanning utfordres han på svakheter og skjevheter i utdanningssystemet, blant annet kostnadene ved å ta høyere utdanning.

Du kan se nærmere på hvilke spørsmål som opptar flest amerikanere på denne nettadressen: www.whitehouse.gov/openforquestions

Åpen og inkluderende
President Barack Obama har lovet at hans administrasjon skal være åpen og inkluderende, og at den skal ta i bruk ny teknologi for å la folket komme tettere på.

Blant annet har han lovet at presidentens nettsider, Whitehouse.gov, skal være åpnere og ha mye mer aktivitet enn hva som har vært tilfelle for forgjengerne.

Dagens nettmøte-løsning med folket er et tydelig skritt i retning av en åpnere og mer inkluderende president.

Don Tapscott, forfatter av boka «Growing Up Digital», som omhandler internett-generasjonen, mener at nettmøtet bare er begynnelsen.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Det viser seg at internett ikke bare er et medium for menneskelig kommunikasjon som hjelper deg å bli valgt. Det forandrer måten du regjerer på, fastslår han overfor CNN.

Det er også en veldig billig måte å nå ut til folket på, ifølge pressesekretær Robert Gibbs i Det hvite hus.

- Det er en måte hvor presidenten kan gjøre det han liker å gjøre ute på veien, men sparer bensin, sier han til CBS News.

NETTPRESIDENTEN:  Barack Obama svarer på folkets mest populære spørsmål, i et direktesendt videonettmøte i dag. Skjermdump: Whitehouse.gov.
NETTPRESIDENTEN: Barack Obama svarer på folkets mest populære spørsmål, i et direktesendt videonettmøte i dag. Skjermdump: Whitehouse.gov. Vis mer