Obama i tale: - Vi skal utslette IS på slagmarken

Ba om bedre koordinering av luftangrep med Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag talte USAs president Barack Obama om hvordan USA og deres koalisjonspartnere ikke skal vike i kampen mot terrorgruppa Den islamske stat (IS) eller gruppas sympatisører.

Obama, som talte under et besøk til Kuala Lumpur i Malaysia, var klokkeklar i sin tale:

-  Vi skal utslette IS på slagmarken. Vi skal ta tilbake land de oppholder seg i, fjerne finansieringen deres, jakte ned lederskapet deres, plukke fra hverandre deres nettverk, forsyningslinjer og til slutt utslette dem, sa Obama i talen.

Han la til:

- Men selv om vi er prosessen med å gjennomføre dette, må vi sørge for at vi ikke glemmer våre egne verdier og prinsipper.

- Bedre koordinering Presidenten brukte samtidig anledningen til å anmode en større grad av koordinering mellom USA og Russland i angrepene mot Syria og IS, en slags håndrekning til Russland og president Vladimir Putin.

Obama bemerket så, ifølge International Business Times, at IS utgjør en større trussel mot Russland enn noe annet i regionen.

Den amerikanske verdenslederen gjentok så noe som har vært et stridstema mellom Russland og USA mens den syriske borgerkrigen har rast de siste fire årene: hva man skal gjøre med Syrias president Bashar al-Assad.

- Det kommer ikke til å fungere å la ham beholde makta, sa Obama, og ba Russland om å ta andre strategiske valg i deres kamp mot IS.

- Fokuser på IS Tidligere har Russland fått kritikk for, i sine luftangrep mot IS, fokusere på andre grupperinger og områder enn de IS okkuperer, og Obama sa han mente det ville være hjelpsomt for hele regionen hvis Russland fokuserte mer på IS og stiller seg bak verdenssamfunnets krav om at Assad må gå av.

Men Obama har likevel tro på koallisjonens gjennomføringsevne, som er ledet an av USA og har bombet mål i Syria i et drøyt år.

- Koallisjonen kommer ikke til å vike. Vi kommer ikke til å akseptere tanken på at terroranslag mot restauranter, teatre og hoteller er den nye normalen - eller at vi ikke har kapasiteten til å stoppe dem. Det er akkurat hva terrorgrupper som IS vil, og faktisk den eneste måten de kan vinne på.

Trapper opp bombingen Russland begynte å bombe IS-mål i Syria i slutten av september. I mellomtiden ble altså et russisk passasjerfly rammet av terror da det styrtet 31. oktober i år.

Russiske myndigheter sa tirsdag denne uka at det var ei bombe som gikk av da et Metrojet-fly styrtet over Sinai-halvøya i Egypt. Russland omtaler nå styrten der 224 om bord på flygningen døde som terror.

Da hadde Putin intensivert bombingen av IS-mål i Syria.