NEPPE FORNØYD: Saudi-Arabias kong Salman, her ved siden av USAs president Barack Obama, er neppe fornøyd med den nye loven, som denne uka ble vedtatt av Senater. Nå varsler kiler i det saudiske utenriksdepartementet katastrofale konsekvenser. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB scanpix
NEPPE FORNØYD: Saudi-Arabias kong Salman, her ved siden av USAs president Barack Obama, er neppe fornøyd med den nye loven, som denne uka ble vedtatt av Senater. Nå varsler kiler i det saudiske utenriksdepartementet katastrofale konsekvenser. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB scanpixVis mer

Obama kaller det en av tidenes pinligste avgjørelser. Nå advarer Saudi-Arabia om katastrofale konsekvenser

Senatet overkjørte Barack Obamas veto om terrorlov - kan åpne for å saksøke stater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært et av de mest politisk betente temaene i USA de siste åra.

Skal overlevende og pårørende etter terrorangrepene 11. september 2001 få anledning til å saksøke enkeltstater man mener støtter terrorister?

I prinsippet har saken ligget i systemet siden 2003, da en gruppe på mer enn 2000 pårørende gikk til det opprinnelige søksmålet. Saken har vært oppe til ankebehandling tre ganger, der spørsmålet har vært om Saudi-Arabia er fritatt for søksmål på grunn av et suverent lands immunitet.

Fredag i forrige uke la Barack Obama ned veto om lovforslaget. Det var tolvte gang Obama la ned veto i løpet av sine snart åtte år som president. Det ble også første gang hans veto ble overkjørt.

Onsdag stemte Senatet for å overkjøre Obamas veto. Det kreves to tredjedels flertall for å overstyre presidenten, og av de 98 som stemte var det bare én representant som stemte nei. I Kongressen gikk 348 mot 77 stemmer inn for å overstyre Obamas veto. Dermed trer loven i kraft.

Sterke reaksjoner

Det fikk først Obama og hans administrasjon til å reagere kraftig.

Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, kaller avstemningsresultatet «den pinligste avgjørelsen Senatet har tatt siden 1983».

15 av de 19 kaprerne 11.september 2001 var fra Saudi-Arabia, og mante antyder at kongedømmet støtter terroristene.

Selv om Saudi-Arabia ikke eksplisitt står nevnt i den nye loven, kommer de nå med kraftig skyts som følge av Senatets vedtak. Loven er kjent som «Justice Against Sponsors of Terrorism Act» (JASTA).

En ikke-navngitt talsperson for det saudiske utenriksdepartementet sier til det statlige saudiske nyhetsbyrået advarer om katastrofale følger etter loven, skriver AFP.

- Kongressen må gjøre de nødvendige grepene for å motvirke de katastrofale og farlige konsekvensene av denne loven. Den er virkelig bekymringsfull.

- Loven svekker statlig immunitet og vil ha negativ innvirkning på alle land, inkludert USA, sier talspersonen.

Gulf-landene støtter kritikken

Saudi-Arabia er en av USA og de vestlige landenes viktigste allierte i Midtøsten. Frykten er at den nye lovgivningen kan få store konsekvenser for økonomisk og militært samarbeid.

Samtidig stiller de andre fem landene i Golfrådet, De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Oman og Qatar, seg bak kritikken.

Analytikere sier de frykter sikkerhets- og etterretningssamarbeidet med Saudi-Arabia kan svekkes betraktelig etter at de ble dolket i ryggen av Kongressen og Senatet.

Dette frykter Obama

Obama, på sin side, har sagt at det ikke nødvendigvis er Saudi-Arabia i seg selv han frykter ved den nye loven.

Han er redd for at USA kan bli utsatt for rene hevnaksjoner i form av søksmål og rettssaker.

I brevet til Senatet skriver Obama at andre land kan bruke den nye loven til å gå etter amerikansk politikk og aktiviteter de er mot.

- Som et resultat av dette kan vår nasjon og og våre væpnede styrker, som Utenriksdepartementet, etterretningen og andre, finne seg selv gjenstad for søksmål i utenlandske domstoler, skrev Obama.

Han eksemplifiserte ved å vise til at amerikanske soldater som er inolvert i antiterror-operasjoner «vil være sårbare for beskyldninger om at deres aktiviteter bidro til handlinger som angivelig krenket utenlandske lover».

Vil offentliggjøre granskningsrapport

Hvilken rolle Saudi-Arabia hadde i terrorangrepene, om de hadde noen rolle i det hele tatt, har blitt aktualisert i sommer.

Aktualiseringen knytter seg blant annet til 28 sider fra en granskningsrapport, forfattet for kongressen i 2002.

De 28 sidene hevdes å omhandle Saudi-Arabias påståtte rolle i terrorangrepet.

Både CIA og Saudi-Arabia ønsker at dokumentene skal offentliggjøres.

Det har aldri blitt bevist at Saudi-Arabia hadde noe med terroren å gjøre.