Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama kaller inn til daglige gjeldsmøter

Forsøker å få et forlik i forhandlingene om USAs enorme statsgjeld.

PRESSET: President Obama vil ha en enighet omkring USAs statsgjeld innen 22. juli Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN / SCANPIX
PRESSET: President Obama vil ha en enighet omkring USAs statsgjeld innen 22. juli Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under møtet i Det hvite hus søndag kveld amerikansk tid presset presidenten på for å få Republikanerne med på et kostnadskutt på 4.000 milliarder dollar. Republikanerne vil imidlertid bare gå med på halvparten, for slippe skatteøkninger.

Ifølge representanter fra begge partier, har det fram til nå vært enighet om at man har ønsket en såpass omfattende innsparingsplan I forkant av møtet varslet partiets leder i Kongressen, John Boehner, at det trolig ikke lar seg gjøre å oppnå et bredt forlik. I etterkant av møtet sto Republikanerne fortsatt hardt på skattekravet.

- Hvis ikke nå, når da? svarte Barack Obama da innvendingen kom opp under møtet søndag, ifølge en Demokratene-kilde. Møtet ble avsluttet uten resultater etter 75 minutter, men partene skal møtes igjen mandag, hvor Obama også skal holde en pressekonferanse.

- For mye på spill Presidenten vil ha en enighet innen 22. juli, slik at Kongressen får tid til å ferdigbehandle saken innen 2. august. Det er fristen finansdepartementet har satt for når de vil gå tom for penger å betale USAs enorme gjeld med.

- Senator Reid mener det står for mye på spill for at Republikanerne skal fortsette å ta minste motstands vei. Han er forberedt på å møte hver dag inntil vi får en avtale, samme hvor lang tid det tar, uttalte Adam Jentleson, talsmann for Demokratenes senatsleder Harry Reid.

Siden USAs statsgjeld nådde taket på 14.294 milliarder dollar i mai i år, har Demokratene og Republikanerne vært i knallharde forhandlinger om å heve det.

Partiene har forhandlet både om hvor grensa for mengden lån staten kan ta opp, skal gå og vilkårene for å kunne heve det. Herunder kommer forhandlingene om de omfattende tiltakene som må til for å få ned landets svimlende budsjettunderskudd.

Vil skjerme trygdeordning Demokratene, med presidenten i spissen, har satt klare krav om at blant annet den offentlige trygdeordningen og helseforsikringsordningen Medicare skulle skjermes fra kuttplanene.

Samtidig har de krevd at kuttene i de offentlige utgiftene skal ledsages av skatteøkninger. Herunder ønsker Demokratene å oppheve skattekuttene for de rikeste som ble innført under president George W. Bush.

Dette har Republikanerne gått sterkt imot. Partiet mener Obamas plan om å øke skattene vil få svært negative konsekvenser i et USA som sliter med å få ned arbeidsløsheten.

Fredag ble arbeidsmarkedstallene for juni offentliggjort, og nyheten om at landet kun skapte 18.000 nye jobber i forrige måned sendte amerikanske aksjer rett ned før helgen. Den totale arbeidsledigheten er nå på 9,2 prosent.

- Den lovgivningen presidenten har bedt om, som vil øke skattleggingen av små selskaper og rasere amerikanske arbeidsplasser, kan ikke bli vedtatt, sa Boehner før de siste rundene med samtaler.

(NTB)