BRYTER MED BUSH: Barack Obama møtte far og sønn Bush denne uka. Guardian melder nå at Obama kan komme til å bryte kraftig med Bush jrs linje i utenrikspolitikken. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
BRYTER MED BUSH: Barack Obama møtte far og sønn Bush denne uka. Guardian melder nå at Obama kan komme til å bryte kraftig med Bush jrs linje i utenrikspolitikken. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/ScanpixVis mer

- Obama kan åpne for kontakt med Hamas

Men vil være hemmelig og uformelt. Bryter kraftig med Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bush-regjeringen har i praksis nektet å forholde seg til Hamas.

Det kan det bli en forandring på når Barack Obama tar over som president.

Den britiske storavisa The Guardian melder nemlig at Barack Obamas administrasjon kommer til å forlate linja med å isolere Hamas og vil åpne kanaler til organisasjonen

Dette ifølge tre kilder som står Obama nær, og som har kjennskap til diskusjonene som foregår i Obama-leiren om Midtøsten-politikken.

Det er ikke snakk om en diplomatisk åpning med anerkjennelse av organisasjonen, men derimot om hemmelige kontakter på lavt nivå via etterretnings-organisasjonene, slik det skjedde med PLO på 70-tallet.

I dag er Hamas på USAs terrorliste, og nesten alle vestlige land følger opp ved å unnlate å ha kontakt med dem. Norge er et av få land som har hatt åpen diplomatisk kontakt med Hamas, og statssekretær Raymond Johansen har møtt ledere i Hamas.

Hemmelige samtaler?

I Washington er det ifølge Guardian en voksende erkjennelse blant mange i Washington om at isolasjonslinja ikke fungerer, og at det ville være nyttig med kontakt, selv om både Israel og de konservative i USA ville protestere høylytt.

Saken er plukket opp av den israelske avisa Haaretz og den liberale bloggnettavis Huffington Post.

Huffington Post-blogger Jeffrey Feldman bemerker at det er store usikkerheter knyttet til hva slags kontakt det eventuelt vil være mellom USA og Hamas, og at Guardians sak inneholder noen åpenbare selvmotsigelser, blant annet det meldes om samtaler som vil være hemmelige.

Barack Obama har lenge holdt seg helt borte fra Midt-Østen-debatten.


- Israel førsteprioritet

Gaza er et politisk minefelt for Obama. Samtidig gjorde han det klart i utenrikspolitikken at er villig til å snakke med alle.

- Jeg tror han har et helt annet syn på hvordan disse konfliktene bør håndteres, enn den sittende regjeringen. Hans hovedargumenter i kritikken av utenrikspolitikken til Bush er at en må være villig til å snakke med alle og være åpen for dialog. Det tolker jeg som at han ikke bare er åpen for dialog med regimet i Iran, men også med alle aktørene i Israel-Palestina-konflikten, sa USA-ekspert Svein Melby til Dagbladet.no tidligere denne uka.

I Obamas eget politiske program heter det blant annet om Israel-Palestina-konflikten: Obama og Biden vil gjøre det til en hovedmålsetning å få framgang i konflikten. De vil jobbe for å få til en to-stat-løsning, og jobbe for at en israelsk og palestinsk stat kan leve side ved side i fred og sikkerhet.

Samtidig heter det at USAs førsteprioritet i Midt-Østen-politikken er å sikre Israels sikkerhet.

I KONFLIKT: Denne kvinnen på Vestbredden viste hva hun mente overfor israelske soldater i går. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Scanpix
I KONFLIKT: Denne kvinnen på Vestbredden viste hva hun mente overfor israelske soldater i går. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Scanpix Vis mer