Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama kan få viljen sin

Republikanerne tilbyr nå en reserveplan for gjeldsgrensen.

STÅR PÅ SITT: Etter en tredje dag med forhandlinger i Kongressen er de ulike partene enda ikke enige. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM
STÅR PÅ SITT: Etter en tredje dag med forhandlinger i Kongressen er de ulike partene enda ikke enige. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nye samtaler i Kongressen tirsdag stod fortsatt forhandlingene om å heve USAs gjeldsgrense bom fast. Nå foreslår republikanerne en reserveplan som tillater den amerikanske Kongressen å heve gjeldstaket uten republikanernes stemmer.

Republikaneren Mitch McConnels foreslår nå at Obama ber om en heving av grensen, og deretter legger ned veto når Kongressen forkaster forslaget.

Hvis Kongressen ikke oppnår det to tredels flertallet som trengs for å overkjøre et veto, vil gjeldstaket bli hevet med så mye Obama har begjært.

På den måten vil Obama få viljen sin, mens republikanerne slipper å fire på kravene sine.

Står på sitt En ledende republikaner som har vært involvert i forhandlingene anklager Det hvite hus for villedende forklaringer, og mens fristen for å heve gjeldstaket nærmer seg ser det ut til at demokratene og republikanerne står lenger ifra hverandre enn noensinne, skriver The Washington Post.

Republikanerne vil ikke gi etter for Obamas ønske om å heve skattene for de rike for å prøve å få bukt med landets økende gjeld.

Senator Mitch McConnel uttalte tirsdag morgen at han er stolt over at republikanerne har nektet å spille med.

Tirsdag uttalte Det hvite hus at en avtale snart må gå i boks, helst innen et par dager. Hvis det nåværende gjeldstaket ikke heves, vil regjeringen bli nødt til å holde tilbake pensjonsutbetalinger og lønn til offentlig ansatte for å unngå mislighold av lånene. Obama frykter pengene rett og slett ikke vil være der når de skal utbetales. Fristen er 2. august.

Republikanerne nekter Amerikansk lov krever at Kongressen må godkjenne at regjeringen kan låne penger som trengs til å betale for saker som Kongressen har vedtatt. Når den nasjonale gjelden har økt har finansdepartementet tidvis beveget seg opp mot gjeldsgrensen eller gjeldstaket. Å heve denne grensen skaper som regel store uenigheter.

Republikanerne ønsker store kutt i regjeringens utgifter, og si at de ikke vil godta en heving av gjeldstaket uten minst 2000 milliarder i utgiftskutt.

KLOKKA TIKKER: Like ved Times Square i New York viser den stadige økende nasjonale gjelden. Bildet er tatt 16. mai. Foto: REUTERS/Chip East
KLOKKA TIKKER: Like ved Times Square i New York viser den stadige økende nasjonale gjelden. Bildet er tatt 16. mai. Foto: REUTERS/Chip East Vis mer

- Hevingen av gjeldsgrensen er Obamas problem, sa Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner.

Motstanderne mener effekten av å ikke heve gjeldstaket ikke vil være så store som Det hvite hus og businessledere vil ha det til, mens en god del republikanere også har uttalt at de er enige av i at Kongressen er nødt til å bli enige om en heving.

- Ødelegger for kompromiss Obama mener de steile republikanerne ødelegger for et kompromiss som kan redusere gjelden med så mye som 4000 milliarder i løpet av et tiår.

Under mandagens møte oppfordret han John Boehner til å Boehner svarte med å be demokratene ta til takke med en mer beskjeden avtale som kun vil spare 2400 milliarder dollar, men ikke høyne skatten til de rikeste.

Republikanerne ønsker også å kutte omtrent 250 milliarder dollar fra Medicare over det neste tiåret ved å be velstående eldre betale mer for helseforsikring.

Obama avviste forslaget og argumenterte med at han ikke kunne be eldre med en middels høy inntekt om 500 dollar i ekstra utgifter når man ikke kan be velstående amerikanere om å gi fem dollar ekstra for å få gjelden ned.

HARDE FORHANDLINGER: Ingen av partene vil gi seg, og fristen for å heve gjeldsgrensen næremer seg. Foto: EPA/Alex Wong / POOL
HARDE FORHANDLINGER: Ingen av partene vil gi seg, og fristen for å heve gjeldsgrensen næremer seg. Foto: EPA/Alex Wong / POOL Vis mer