HELT JEVNT: Sensasjonen i nattens nominasjonsvalg i Iowa var at Rick Santorum fikk 25 prosent av stemmene. Det gjorde også Mitt Romney som vant knepent med åtte (!) stemmer. Begge foto: Scanpix
HELT JEVNT: Sensasjonen i nattens nominasjonsvalg i Iowa var at Rick Santorum fikk 25 prosent av stemmene. Det gjorde også Mitt Romney som vant knepent med åtte (!) stemmer. Begge foto: ScanpixVis mer

Obama kan juble for republikanernes sjokkvalg

Mitt Romney vant knepent nattens nominasjonsvalg i Iowa. Med åtte (!) stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nattens nominasjonsvalg i delstaten Iowa ble en thriller. Det ble dødt løp mellom presidentkandidatene Mitt Romney og Rick Santorum i det historisk jevne valget.

Da 100 prosent av stemmene var talt opp skilte bare åtte (!) stemmer de to kandidatene:

Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum og tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney fikk tett oppunder 25 prosent av stemmene hver.

Det endelige resultatet ble 30.015 stemmer til Romney og 30.007 til Santorum.

Takket kona og Gud I morgentimene i dag lå det lenge an til at Santorum skulle vinne knepent foran Romney.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp takket Rick Santorum (53) kona, Gud og velgerne for det sensasjonelle valgresultatet. Fra å være bortimot fullstendig ukjent for mange amerikanere, er Rick Santorum plutselig på hele landets lepper.

Uavgjort på republikansk side gjør president Barrack Obama til nattens seierherre. Både fordi Santorum av mange ses på som ekstrem, og fordi dette kan bety at situasjonen på republikansk side nå er så uavklart at kampen trolig vil fortsette lenge.

Kritiserte Obama Etter at nattas valg-seier var klar, kritiserte Romney den sittende presidenten for landets økonomiske situasjon.

- Jeg vil kutte i statens forbruk, sa Romney i en tale til sine tilhengere.

En spørreundersøkelse gjort av CNN viser at Mitt Romney er mest populær i New Hampshire, hvor det skal være valg om en uke. Ifølge spørreundersøkelsen ville Romney fått 47 prosent av stemmene der mens Rick Santorum kun ville fått 10 prosent. Men Santorum sier ifølge CNN, at han tror han kan være med å kjempe mot Romney i delstaten, ifølge CNN.

Støttet først Palin Selv om Romney til slutt knepent tok seieren, er det Santorum som er nattas store overraskelse. Men det er tvilsomt om appellen hans er bred nok til å kunne ha noen sjanse mot Barack Obama hvis kampen står om moderate sentrumsvelgere. Hans støttespillere er i hovedsak hvite kristenkonservative velgere.

- Jeg var en stor Sarah Palin-supporter, men da hun ikke stilte, var Santorum den rette. Jeg vurderte også Michele Bachmann, men hun ble for ekstrem for meg, sier Mary Carter til Dagbladet.

Hun har tatt med seg sønnen Seth Bybee (6) på Santorums valgvake på et trangt og slitent konferansesenter utenfor Des Moines i Iowa. Begge har på seg klær med navnet hans og slagordet "Faith, Family & Freedom" (Tro, familie og frihet). Seth legger ikke skjul på at det var et stort øyeblikk da Santorum dukket opp på skolen hans tidligere på dagen.

- Det var morsomt. Han kommer til å slå Obama, sier Seth til Dagbladet.

FOR SANTORUM: Mary Carter og sønnen Seth Bybee (6). Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
FOR SANTORUM: Mary Carter og sønnen Seth Bybee (6). Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

For fire år siden var han bare to år, men fikk være med på nominasjonsmøtet da moren stemte på den daværende republikanske kandidaten, Mike Huckabee. Det er tydelig at mamma har klare regler for hva som er gangbar politikk.

- Hvilket ord er det vi synes er for stygt til å bruke hjemme? Du får lov til å si det nå, sier Carter til sønnen.

- Demokrat, sier han nølende.
 
Antiabort Mamma er heller ikke i tvil om at Santorum kan slå Obama selv om mange kommentatorer tviler sterkt på at han vil klare å tiltrekke seg moderate sentrumsvelgere.

- Han er så ekte. Hovedgrunnen til at jeg støtter ham, er at familieverdiene han står for, og da spesielt abortmotstanden, sier Carter.

Alle de republikanske kandidatene er motstandere av selvbestemt abort, men Santorum er den kanskje mest beinharde. Han mener det burde være ulovlig også i tilfeller med voldtekt og incest. Han er dessuten en intens motstander av homofilt samliv, og mener homofile heller ikke burde få tjenestegjøre i militæret fordi det kan gjøre andre soldater ubekvemme.

Trangt om plassen Religion er svært viktig for Santorum og de aller fleste av hans tilhengere. Under møtet bryter flere ut i felles bønn.

I løpet av den lange valgkvelden strømmer det velgere til vaken. Journalistene kjemper om plass, og lufta er tung i lokalet selv om mange tilhengere holder motet opp med patriotisk allsang. Baren bak i lokalet begynner å gå tom for Budweiser innen Santorum selv går på scenen. Både han og Mitt Romney har ventet på det endelige resultatet.

- Han sitter og venter på bakrommet her, men det er vel ikke noen tvil om stemningen er på topp, sier en av rådgiverne hans.

- Overlevde med bønn Så fylles scenen av hans nærmeste familie — sju barn og kone — samt andre nære venner. Til slutt kommer kveldens seierherre ut til voldsom jubel.

- Kampen er i gang, slår han fast før han takker henholdsvis kona, Gud og velgerne.

Det er tydelig at dette er et sterkt følelsesmessig øyeblikk for ham.

- Dette er det første steget på vei til å ta landet vårt tilbake, sa Santorum.

Santorum, som har holdt 391 valgmøter i Iowa siden juni, har ligget lavt på meningsmålingene helt tida. Mange synsere hadde fullstendig avskrevet ham. Først de siste par ukene og dagene har han fosset fram. Dermed har ikke de andre kandidatene rukket å angripe ham.

I valgnattstalen sin forteller Santorum om hvordan han har taklet all motgangen før det plutselig løsnet.

TAKKET KONA OG GUD: Da 99 prosent av stemmene var talt opp takket Rick Santorum (53) kona, Gud og velgerne for det sensasjonelle valgresultatet. Fra å være bortimot fullstendig ukjent for mange amerikanere, er Rick Santorum plutselig på hele landets lepper. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
TAKKET KONA OG GUD: Da 99 prosent av stemmene var talt opp takket Rick Santorum (53) kona, Gud og velgerne for det sensasjonelle valgresultatet. Fra å være bortimot fullstendig ukjent for mange amerikanere, er Rick Santorum plutselig på hele landets lepper. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg overlevde utfordringene gjennom min daglige bønn til Gud, forklarer Santorum.

Tøft framover Nå har han fått et momentum som kan få pengedonasjonene til å strømme inn, og han vil bli et kjent fjes for velgere over hele USA.

Han vil likevel få det tøft fordi han har svært lite penger og valgkamporganisasjon. Santorum har nemlig satset alt på å vinne Iowa. Han har besøkt alle de 99 fylkene, og har nærmest bodd i delstaten de siste månedene.

Neste delstat som holder nominasjonsvalg, er New Hampshire. Her leder foreløpig Romney solid på meningsmålingene. Den ledelsen vil neppe Santorum klare å ta igjen, men han har større muligheter i den tredje delstaten, South-Carolina.

Kongressmannen Ron Paul fra Texas endte på tredjeplass med 21 prosent, etterfulgt av Newt Gingrich (13 prosent) og Rick Perry (10 prosent). Michelle Bachmann har fått 5 prosent av stemmene og Jon Huntsmann 1 prosent.