HAMAS-KONTAKT? Påtroppende president i USA, Barack Obama kan åpne kommunikasjonslinjer til Hamas. Her er Obama sammen med sin utnevnte CIA-sjef Leon Panetta (til venstre) og National Intelligence Director Dennis Blair.  Foto: REUTERS/Jim Young
HAMAS-KONTAKT? Påtroppende president i USA, Barack Obama kan åpne kommunikasjonslinjer til Hamas. Her er Obama sammen med sin utnevnte CIA-sjef Leon Panetta (til venstre) og National Intelligence Director Dennis Blair. Foto: REUTERS/Jim YoungVis mer

- Obama kan søke hemmelig kontakt med Hamas

Sier kilder som står den påtroppende presidenten nær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Barack Obamas administrasjon kommer til å forlate linjen med å isolere Hamas og vil åpne kanaler til organisasjonen, sier kilder som står Obama nær, melder britiske The Guardian.


Anonyme kilder

Avisa har snakket med tre personer med kjennskap til diskusjonene som foregår i Obama-leiren, der mange nå mener det er uholdbart ikke å ha kontakt med Hamas om man ønsker fred i Midtøsten.

Det er ikke snakk om en diplomatisk åpning med anerkjennelse av Hamas, men derimot om kontakt på lavt nivå via CIA, slik det skjedde med PLO på 1970-tallet, uten at Israel hadde kjennskap til det før mye senere, skriver The Guardian.

Obama har måttet tåle kritikk for å ha vært bortimot fraværende i den offentlige debatten om krisa i Gaza.

- Vi kan ikke sende et signal til verden om at det er to ulike administrasjoner som driver utenrikspolitikk, uttalte Obama på onsdag. Den påtroppende amerikanske presidenten lovet imidlertid å bli synlig i Israel-Palestina-konflikten når han tar fatt på sin presidentgjerning.

- Israels viktigste støttespiller

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) håper at Obama, når han er innsatt som president, raskt vil legge hele sin politiske tyngde i å få til en fredsløsning i Midtøsten.

- USA er Israels viktigste støttespiller og allierte, derfor er det viktig at Obama tar et raskt initiativ. En trenger ikke å anerkjenne det de står for, men man må også snakke med sine fiender, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener at de to foregående amerikanske presidentene har kommet for sent på banen.

- Vi kan ikke vente sju år slik vi har sett med Bill Clinton og George W. Bush, som begge først mot slutten av sin andre presidentperiode gikk politisk tungt inn i Midtøsten, mener Stoltenberg.

- Hemmelige utsendinger

En åpning mot Hamas ville representere et klart brudd med Bush-administrasjonens isolasjonslinje som medfører at Hamas står på USAs terrorliste, og som nesten alle vestlige land følger opp ved å unnlate å ha kontakt med gruppen.

Men det er en voksende erkjennelse blant mange i Washington at isolasjonslinjen virker mot sin hensikt og at det vil være nyttig med kontakt, selv om både Israel og de konservative i USA ville protestere høylytt. Det er en rekke måter en åpning kan skje på uten at det innebærer en legitimering av Hamas.

- Hemmelige utsendinger, multilaterale samtaler som sekslandssamtalene med Nord-Korea. Man kan gå via europeerne, man kunne finne opp en struktur som er multilateral, sier Steve Clemons, forskningsdirektør i New America Foundation til The Guardian.

Richard Haass, som var rådgiver for begge Bush-presidentene og som ifølge flere medier blir Obamas Midtøsten-utsending, og Martin Indyk, tidligere ambassadør i Israel og rådgiver for Hillary Clinton, er begge tilhengere av kontakt på lavt nivå med Hamas. Forutsetningene er at en våpenhvile er på plass og at det er forsoning mellom Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten, mener de to.

Israel-vennlig linje

Etter at Israel for to uker siden innledet sin militæroffensiv på Gazastripen, er det store spørsmålet hvordan Obama har tenkt å håndtere konflikten mellom Israel og palestinerne. Både europeere og arabere håper han går løs på konflikten med en gang og ikke venter, slik Bush gjorde, skriver NTB.

Selv ville ikke Obama si noe da han ble spurt om sitt syn på Israels bombing av en skole, der 40 palestinere ble drept, fordi «det bare er en president av gangen i USA». Men han la megetsigende til at når han først har overtatt som president, har han mye han gjerne vil ha sagt.

Under valgkampen la han an en svært Israel-vennlig linje, på lik linje med sin rival Hillary Clinton, som han siden har valgt til å være sin utenriksminister.

Venstresidens politikere kritiserer ham for å ha valgt et utenrikspolitisk team de oppfatter som høyrevridd, slik som Clinton og general James Jones som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Balansert linje

Men de fleste mener han vil legge seg på en mer balansert linje enn Bush, i tråd med tankene hans om at man må snakke med sine motstandere, og da er det smart å ha de mer konservative i partiet med på laget.

Et tegn på en mer aktivistisk og engasjert linje er at Clinton har valgt sin manns Midtøsten-forhandler Dennis Ross til Midtøsten-rådgiver, og Jordans konge ga i fjor uttrykk for beundring for hans forståelse av den komplekse situasjonen i Midtøsten.

Det viktigste nå er å sikre at krisen ikke fratar ham muligheten til å utvikle sin egen politikk.

- Vi kommer til å bli sett på som svake og initiativløse om det oppfattes slik at vi setter oss på sidelinjen, uten vilje til å samarbeide med det internasjonale samfunnet for å få en slutt på dette her, sier Aaron David Miller, tidligere Midtøsten-rådgiver i utenriksdepartementet.