TIL ANGREP: Under sin tredje State of the Union-tale i natt satte Obama standarden for den kommende valgkampen. Presidenten gikk til angrep på de økonomiske ulighetene i USA. Foto: REUTERS/Saul Loeb
TIL ANGREP: Under sin tredje State of the Union-tale i natt satte Obama standarden for den kommende valgkampen. Presidenten gikk til angrep på de økonomiske ulighetene i USA. Foto: REUTERS/Saul LoebVis mer

Obama kastet valgkamp-hansken

Styrtrike Mitt Romney betaler bare 13,9 prosent i skatt. I natt gikk Barack Obama til angrep på skjevfordelingen i amerikansk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama åpnet sin tredje State of the Union-tale med å snakke om sikkerhetspolitikk, og minnet Kongressen om at Osama bin Laden ikke lenger er en trussel mot USA. For det  høstet han applaus fra de folkevalgte, melder BBC.

Men tonen for valgkampen satte han for alvor da han tok for seg økonomien og fordelingen av godene i det amerikanske samfunnet.

Presidenten mener USA nå står overfor et avgjørende valg. Enten kan landet satse på et system hvor en stadig mindre andel av befolkningen klarer seg veldig bra, mens flertallet så vidt kommer seg gjennom hverdagen.

- Eller så kan vi gjenopprette en økonomi hvor alle får en rimelig sjanse, hvor alle yter sin skjerv og alle spiller etter de samme reglene, sa Obama, ifølge NTB.

Ga republikanerne skylda Presidenten sa at han ønsker seg en økonomi som er rettferdig «fra topp til bunn» og vil ikke la Det republikanske partiet få gjeninnføre politiske løsninger som har ført til den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.

Obama vil fjerne smutthull i skattesystemet som gjør det mulig for USAs rikeste å slippe unna med en mye lavere skattesats enn vanlige lønnsmottakere.

Målet er å få bukt med de store økonomiske ulikhetene i det amerikanske samfunnet.

- Millioner av amerikanere som jobber hardt og følger reglene hver dag, fortjener en regjering og et finanssystem som gjør det samme, sa Obama.

- Rike må betale 30 prosent Han foreslo at alle som tjener mer enn 1 millioner dollar i året - tilsvarende 6 millioner kroner - må betale minst 30 prosent i skatt.

Forslaget om å endre skattesystemet har fått navnet Buffet-regelen, oppkalt etter milliardæren Warren Buffet. Han mener det er urettferdig at han selv har en lavere skattesats enn sin egen sekretær.

For å understreke dette poenget fikk sekretæren, Debbie Bosanek, være til stede i Representantenes hus under Obamas tale.

Romney er en av de rikeste som noen gang har forsøkt å bli president i USA, men han slipper likevel unna med en lavere skattesats enn lønnsmottakerne med høyest inntekt.

- Ikke en dollar mer Mitt Romney, som har tjent 42,5 millioner dollar de siste to årene, betalte bare 13,9 prosent i skatt i 2010, skriver BBC.

Og han er slett ikke enig i Obamas rop om økonomisk rettferdighet.

- Jeg betaler den skatten loven krever, men ikke en dollar mer. Jeg tror ikke dere ønsker en presidentkandidat som betaler mer skatt enn det han skylder, uttalte Romney mandag denne uka.

I øyeblikket er det Romney som ligger best an til å bli Obamas utfordrer i valget senere i år. Politiske kommentatorer mener Obamas tale må ses i lys av at presidentvalget er i ferd med å nærme seg.

Mindre krig I løpet av talen om rikets tilstand var Obama innom en lang rekke temaer, men mange av dem ble knyttet opp mot landets økonomi.

Presidenten pekte på at USA vil spare penger på at krigen i Irak er avsluttet og at krigføringen i Afghanistan er i ferd med å trappes ned. Halvpartene av pengene som spares, skal brukes til nedbetaling av USAs enorme statsgjeld, foreslår Obama. Den andre halvparten skal brukes til å reparere jernbaner, veier og annen infrastruktur.

Obama lovet å støtte amerikansk produksjon av naturgass, som har skutt fart ved hjelp av en ny og omstridt utvinningsmetode. Samtidig understreket han at oljeselskapene må ivareta hensynet til helse og sikkerhet.

I tillegg lovet han å øke satsingen på fornybar energi, og han foreslo at USAs forsvarsdepartement skal forplikte seg til å dekke en del av sitt strømforbruk med fornybare energikilder.