Obama kinn mot kinn med Lincoln

11 personer klatret opp Mount Rushmore i Greenpeace-stunt.

FEM PRESIDENTER: Fem kjente hoder prydet Mount Rushmore i går onsdag. De permanente ansiktene til George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln fikk besøk av Barack Obama, takket være Greenpeace. Foto: AFP PHOTO
FEM PRESIDENTER: Fem kjente hoder prydet Mount Rushmore i går onsdag. De permanente ansiktene til George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln fikk besøk av Barack Obama, takket være Greenpeace. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Greenpeace-aktivister ble arrestert i går for å ha klatret opp på Mount Rushmore og hengt et banner ved siden av fjeset til Abraham Lincoln, melder AFP.

På banneret oppfordrer han president Barack Obama til å være tøff i spørsmålet om global oppvarming.

- Amerikanere hedrer ledere, ikke politikere: Stopp den globale oppvarmingen, står det på banneret som også inneholder et uferdig steinportrett av Obama.

- Å gjøre det som er nødvendig for å stoppe den globale oppvarmingen krever ekte politisk mot. Hvis Obama har tenkt å gjøre seg fortjent til en plass blant landets virkelige ledere må han vise det motet, og basere handlingene sine på den vitenskapelige virkeligheten i stedet for det som er beleilig for ham politisk, utdyper Greenpeace-talskvinne Carroll Muffett.

Stuntet fra Greenpeace kommer samtidig som G8 lederne er samlet i Italia med klima på agendaen. G8-klubben, med unntak av Russland, har forpliktet seg til å redusere utslippene sine med 80 prosent innen 2050.

Greenpeace sier de 11 klatrerne var svært forsiktige slik at de ikke skulle skade det verdenskjente monumentet av de fire presidentene. De brukte fester som allerede sto i monumentet, og som vanligvis blir brukt for reingjøring. Ansatte i nasjonalparken undersøker nå om monumentet tok skade av Greenpeace-stuntet.

- Så snart vi fikk mobilisert folkene våre, tok vi ned banneret, pågrep aktivistene og fikk dem trygt ned fra fjellet, sier Amy Bracewell, talskvinne for nasjonalparken.