ET SPLITTET USA:  Selv om Demokratene og Republikanerene ble enige om en midlertidig løsning i kveld, vi de steile partene måtte forhandle igjen om bare noen måneder. Foto: AFP PHOTO/KAREN BLEIER
ET SPLITTET USA: Selv om Demokratene og Republikanerene ble enige om en midlertidig løsning i kveld, vi de steile partene måtte forhandle igjen om bare noen måneder. Foto: AFP PHOTO/KAREN BLEIERVis mer

- Obama kjemper mot zombier, problemet er at de er vanskelige å drepe siden de allerede er døde

Budsjettavtalen er bare en utsettelse av USAs enorme problemer sier ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekspertene lar seg ikke imponere over budsjettavtalen som Republikanerne og Demokratene i USA ble enige om i kveld. 

Avtalen er bare en utsettelse av USAs problemer, sier flere, blant dem den svenske sjefsøkonomen sjeføkonomen Robert Bergqvist fra SEB.

- Enda en gang har man forhindret at det raser utfor stupet, men vi kommer til å fortsette med å vandre langs stupet, sier til nyhetsbyrådet TT.

Etter å ha vært permittert i 17 dager kan en million amerikanere nå forberede seg på å gå tilbake på jobb og få lønn.

USA vil også være i stand til å betale regningene sine siden avtalen innebærer at grensen for hvor mye gjeld USA kan ta opp heves. Det såkalte gjeldstaket heves bare fram til 7. februar og det er det som gjør at få jubler veldig høyt. 

Kjøpt forhandlingstid Det handler om å kjøpe seg forhandlingstid, sier USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde, som er stipendiat ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til NTB.

Han minner om at USA har et stort, grunnleggende problem, nemlig at det offentlige velferdsprogrammet, deriblant pensjon og helseforsikring, er for dyrt.

- Det er ikke balanse mellom statens inntekter og utgifter, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På demokratisk side har det likevel vært en viss triumf å spore påpeker Reuters-redaktør Felix Salmon.

- Høyresiden i det Republikanske partiet har ikke oppnådd noen av sine egne mål, men har påført seg selv en stor blåveis, skriver Salmon, men han advarer så mot å la seg rive med av denne begeistringen.

- Ja, det er gode nyheter at republikanernes plan kollapset. Men vi kommer til å møte gjeldstaket igjen om et par måneder, minner han om.
Zombipolitikk Han mener det er svært sannsynlig at den konservative fløyen i partiet igjen vil forsøke å tvinge gjennom sine krav.

Klarer de det ikke, mener han de vil prøve igjen, igjen og igjen, som zombier.

- Det er zombipolitikk. Og problemet med zombier er at de er veldig vanskelig å drepe siden de er døde allerede, skriver han 

Også Det hvite hus avviser at avtalen er en seier for Demokratene. 

- Det er ingen vinnere her, sier Obamas pressetalsmann Jay Carney.

-Vi har sagt det fra starten og vi vil si det igjen for det er sant. Det amerikanske folket betaler prisen for dette.

ENIGE:   Republikaner John Boehner, speaker i Representantenes hus, ser ut til å har ført de motstridende partene til en enighet. Foto: REUTERS
ENIGE: Republikaner John Boehner, speaker i Representantenes hus, ser ut til å har ført de motstridende partene til en enighet. Foto: REUTERS Vis mer