Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama-klart om to dager?

Gråmaling og juletrær skal sminke byggeplassen ved Rådhuset.

SVETT INNSPURT: Det var i ettermiddag lite som tydet på at Rådhuset er to dager unna et presidentbesøk og høytidelig nobelprisseremoni. Til venstre hjørnet av arbeidernes brakkerigg, som blir stående selv når Obama kommer. Foto: KRISTER SØRBØ
SVETT INNSPURT: Det var i ettermiddag lite som tydet på at Rådhuset er to dager unna et presidentbesøk og høytidelig nobelprisseremoni. Til venstre hjørnet av arbeidernes brakkerigg, som blir stående selv når Obama kommer. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag, to dager før alt skal være klart for Obamas besøk, var borggården til Oslo rådhus ennå en inngjerdet byggeplass med brakker, gravemaskiner, grushauger, malingsspann og spikerpistoler.

- Vi rekker det ikke i tide. Vi har ikke sjangs. Her skal det være ferdig i morgen, og se hvordan det ser ut. Alt det der skal males grått, fordi vi ikke rekker noe annet, sa en av arbeiderne - som ikke ønsker å siteres med navn - da Dagbladet var på stedet i ettermiddag.

Mannen foreslo å flytte den høytidelige seremonien til Operaen.

Kamuflasje
Men når Barack Obama skal mottas på rød løper før selve fredsprisutdelingen torsdag, blir det uferdige området i stedet forsøkt kamuflert med  blant annet juletrær og treplater malt i betonggrått.

 Brakkeriggen er vanskeligere å skjule, men arbeiderne i hjelmer og refleksvester som i kveld fortsatt jobbet på spreng, får fri 10. desember.

- Det som var planlagt å bli ferdig, det blir ferdig. Vi skal asfaltere i morgen, bygge noen rekkverk og drive rengjøring. Vannfontenen blir ikke ferdig, så vi har lagt på treplater over den, og det kommer juletrær, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik til Dagbladet.

Rehabiliteringen av borggården startet i vår, lenge før det ble kjent hvem som ble årets fredsprisvinner, men intensjonen var uansett å være helt ferdig før prisutdelingen.

SEINE KVELDER: Rådhusforvalteren medgir at det gjenstår en del i borggården. Foto: KRISTER SØRBØ
SEINE KVELDER: Rådhusforvalteren medgir at det gjenstår en del i borggården. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer

- Vi skulle vært ferdige på denne tiden, men ble to-tre uker forsinket. Heldigivis får vi lov til å jobbe i to dager til, det blir noen lange kvelder, sier Risvik.

Han lover imidlertid at det blir både fakler, flagg og rød løper da presidenten ankommer med sin massive bilkortesje torsdag klokka 13.

- Mange detaljer
Forberedelsene i resten av Oslo sentrum så i dag ut til å falle på plass, med hundrevis av barrikader klar til bruk langs Obamas kjøreruter, betongbarrierer på Rådhusplassen, nypussede fasader langs Karl Johans gate og vaktsomme blikk fra politifolk i sivil.

Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet, var i dag lettet over å få det endelige programmet på plass så langt det lar seg gjøre, men forteller at en «endeløs rekke med detaljer» ennå gjenstår.

- Er alt på plass før besøket?

- Det er nok dagens største overdrivelse. Nå er det meget hektisk, sier Lundestad til Dagbladet.

Han tror på en meget hyggelig men eksepsjonelt travel 10. desember.

Foto: LARS EIVIND BONES
Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media