- Obama knuste Romney i siste debatt

President Barack Obama vant på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet): Presidenten viste ingen nåde, og gikk langt hardere til verks enn den republikanske kandidaten, Mitt Romney, i debatten i natt norsk tid i Boca Raton i Florida. Gang på gang benyttet Obama sjansen til å angripe Romney.

- Politikken din er over hele kartet. Du vil ha en utenrikspolitikk fra 1980-tallet, en sosialpolitikk fra 1950-tallet og en økonomisk politikk fra 1920-tallet, sa Obama.

Klar vinner De fleste ekspertene og de umiddelbare meningsmålingene etter debatten, viste at Obama hadde vunnet debatten.

CBS' måling viste at 53 prosent av velgerne som ennå ikke hadde bestemt seg, mente Obama hadde vunnet. 23 prosent mente Romney vant. CNNs måling blant alle velgere viser at 48 prosent kåret Obama til vinneren, mens 40 prosent synes Romney vant.

- Det er ingen tvil om at debattrenere vil si at presidenten vant denne, sier CNNs seniorjournalist, John King.

Også republikanske strateger, som Alex Castellanos, måtte innrømme at Obama hadde vunnet.

- Obama vant på poeng i kveld, uten tvil. Men Romney viste en kjølig og rolig lederstil som øverstkommanderende som viser at det å gjøre en forandring i lederskapet vil være trygt, sier han til CNN.

Obama virket trygg og komfortabel, mens Romney flere ganger nølte og ble presset på defensiven når han ble konfrontert med sine skiftende meninger.

- Hver gang du har ment noe, så har det vært feil, sa Obama og viste til hvordan Romney opprinnelig støttet invasjonen i Irak og et mer langvarig amerikansk nærvær i Afghanistan.

Helt siden Obamas katastrofale første debatt i Denver for snart tre uker siden, har Romney halt innpå i meningsmålingene, og mye sto på spill for begge kandidater i det som sannsynligvis var deres siste sjanse til å vinne. Samtidig er ikke utenrikspolitikk det viktigste temaet for amerikanske velgere, og flere ganger dreide debatten inn på den hjemlige økonomien.

Enkel strategi Romney valgte en langt mindre aggressiv tone i den siste debatten før valget 6. november. Flere ganger sa han seg enig i politikken presidenten allerede fører.

- Å angripe meg er ikke å snakke om en agenda, sa Romney gjentatte ganger.

Han brukte mesteparten av tida på å forsvare sine tidligere utsagn og politikk.

- Min strategi er ganske rett-fram. Den er å gå etter skurkene og sørge for at vi gjør vårt beste for å ta dem ut, sa Romney.

 Men han angrep Obama for å stå bak storstilt nedbygging av det amerikanske militæret.

- Vi har en mindre marine nå enn i 1916, sa Romney.

Men Obama benyttet hver eneste mulighet til å slå raskt og hardt tilbake:

- Vi har også færre hester og bajonetter enn i 1916. Militærets vesen har endret seg. Nå har vi det som kalles hangarskip hvor fly kan lande. Vi har skip som går under vann - atomubåter. Så spørsmålet er ikke et spill om krigsskip hvor vi teller antall skip, men hva vi er kapable til, sa presidenten.

TIL ANGREP: President Barack Obama(t.h.) benyttet en hver sjanse han hadde i debatten til å angripe republikanernes kandidat, Mitt Romney. Foto: AP Photo/Pool-Win McNamee
TIL ANGREP: President Barack Obama(t.h.) benyttet en hver sjanse han hadde i debatten til å angripe republikanernes kandidat, Mitt Romney. Foto: AP Photo/Pool-Win McNamee Vis mer