Obama-konfrontasjonen varte bare i 30 minutter

General McChrystal deltar ikke på stort Afganistan-møte - ukjent om han er blitt sparket.

KALT INN PÅ TEPPET: Øverstkommanderende for de internasjonale styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, ankom konfrontasjonen i Det hvite hus for å forklare de kontroversielle uttalelsene i bladet Rolling Stone. Møtet varte bare en halv time, og generalens framtid er uviss. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KALT INN PÅ TEPPET: Øverstkommanderende for de internasjonale styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, ankom konfrontasjonen i Det hvite hus for å forklare de kontroversielle uttalelsene i bladet Rolling Stone. Møtet varte bare en halv time, og generalens framtid er uviss. Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): General Stanley McChrystal, som var kalt på teppet til en sint president Barack Obama, forlot Det hvite hus etter bare 30 minutter, og deltar ikke på et stort strategimøte om Afghanistan.

Generalens framtid som leder for de amerikanske (USFOR-A) og de internasjonale styrkene (ISAF) i Afghanistan fortsatt uviss.

McChrystal ble hentet fra Kabul til Wahington DC for å forklare seg om nedsettende kommentarer om Obama og medlemmer av administrasjonen, publisert i en større artikkel trykt i bladet Rolling Stones julinummer.

- Hadde oppsigelsesbrev New York Times melder at McChrystal skal ha forberedt et oppsigelsesbrev, men det er fortsatt uklart om generalen blir sparket, sier opp eller fortsetter i jobben. President Obama vil trolig komme med en uttalelse i løpet av dagen.

Obama, visepresident Joe Biden og USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, er noen av toppene som generalen og hans nærmeste medarbeidere omtaler i bitende og oppsiktsvekkende ordelag.

«(...)McChrystal sjekker Blackberry-en. 'Å nei, ikke nok en epost fra Holbrooke,' stønner han. 'Jeg vil ikke en gang åpne den.'», er en av de kontroversielle passasjene fra Rolling Stone-artikkelen.

- Skulle styre den helvetes krigen Om det første møte med president Obama sier en av generalens rådgivere følgende til bladet:

«Obama visste åpenbart ingenting om ham - hvem han var. Dette var fyren som skulle styre den helvetes krigen hans, men han virket ikke særlig engasjert. The Boss var ganske skuffet».

McChrystal sa også at han følte seg sviktet av ambassadør Karl Eikenberry.

De mest kontroversielle uttalelsene om Obama i artikkelen attribueres til håndplukkede medlemmer av generalens team.

Sier unnskyld - Jeg synes det framstår som klart at artikkelen viste dårlig dømmekraft hos teamet og ham, sa Obama i går.

Det hvite hus' pressetalsmann Robert Gibbs sier «alle muligheter er på bordet», inkludert å sparke generalen, noe som bare har skjedd en håndfull ganger i landets historie.

- Størrelsen og omfanget av denne feilen er betydelig, sa Gibbs under en pressebriefing.

I en kort uttalelse tilbyr McChrystal en «ektefølt unnskyldning» for uttalelsene i Rolling Stone.

- Det var en feil som reflekterte dårlig dømmekraft. Det burde aldri skjedd, sier generalen i en epost.