Obama krever at Kina løslater fredspris-Liu

Den amerikanske presidenten hyller fredspris-tildelingen.

FREDSPRIS-OBAMA HYLLER FREDSPRIS-LIU: President Barack Obama hyller tildelingen i dag og ber Kina løslate Liu Xiaobo så snart som mulig. Foto: AFP/SCANPIX
FREDSPRIS-OBAMA HYLLER FREDSPRIS-LIU: President Barack Obama hyller tildelingen i dag og ber Kina løslate Liu Xiaobo så snart som mulig. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): USAs president Barack Obama ønsker velkommen tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo og ber Kina om å løslate ham, melder NTB.

— I løpet av de siste 30 årene har Kina gjort oppsiktsvekkende framskritt gjennom økonomiske reformer og ved å forbedre folks liv, sier Barack Obama i en pressemelding.

Ifølge ham er flere hundre millioner kinesere løftet ut av fattigdom.

— Men denne prisen er en påminnelse for oss om at de politiske reformene ikke er gått i samme tempo, og om at de grunnleggende menneskerettighetene til hver mann, hver kvinne og hvert barn må respekteres, sier han.

Barack Obama fikk fredsprisen i fjor.

— I fjor bemerket jeg at det finnes så mange andre prismottakere som har ofret så mye mer enn jeg. Den listen inkluderer nå Liu, som har ofret sin frihet for sine overbevisninger, sier den amerikanske presidenten.

Kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo håper at verdenssamfunnet vil presse Kina til å løslate mannen hennes.

— Som komiteen påpeker, så innebærer Kinas nye status i verden økt ansvar, sier hun i en skriftlig uttalelse via menneskerettsgruppa Freedom Now.

— Kina burde omfavne dette ansvaret, være stolt over at han ble valgt og løslate ham fra fengsel, sier hun.