Obama krever krisehjelp til tørkerammede bønder

På høy tid at Kongressen vedtar lovforslaget som sikrer bøndene økonomisk.

KLAR I TALEN: President Barack Obama møtte i dag landsbygdrådet for å bli orientert om alvorlighetsgraden av tørken i USA. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Scanpix
KLAR I TALEN: President Barack Obama møtte i dag landsbygdrådet for å bli orientert om alvorlighetsgraden av tørken i USA. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske presidenten Barack Obama ber i dag Kongressen om å vedta en lov som vil gi krisehjelp til trengende bønder i flere stater i Midtvesten.

Her har det vært kritisk tørke ettersom temperaturene har steget til opp mot 40 varmegrader. Så langt er 2012 det varmeste året registrert i USA. Det er også lite som tyder på at tørken vil gi seg med det første, og ny forskning tyder på at somrene vil fortsette å bli farlig varme.

Bekymret Obama USA opplever nå sin verste tørke på over 50 år. 

- Det er en historisk tørke som har en alvorlig påvirkning på bønder og rancheiere i mange stater, sier Obama til nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke bare bøndene som får problemer når 88 prosent av landets maisavlinger er ødelagt på grunn av tørken. Det vil få varig konsekvenser for  amerikanerne som vil få økte matpriser både i år og neste år. Matvareprisene kan komme til å øke med hele 4 prosent i 2013.

Presse Kongressen Mer en 60 prosent av landbruket i USA er nå skadeildene på grunn av tørken. Flere analytikere forventer at det vil bli den dårligste maisavlingen på seks år.

ØDELAGT: 88 prosent av USAs maisavlinger skal være ødelagt av tørke. Foto:  Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix
ØDELAGT: 88 prosent av USAs maisavlinger skal være ødelagt av tørke. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tre måneder før presidentvalget ber Obama Kongressen fullføre arbeidet med en ny landbrukslov, som vil sikre husdyrholdere 383 millioner dollar i krisehjelp.

- Kongressen må vedta dette lovforslaget. Loven vil ikke bare vil være viktig for å lette tyngden av denne katastrofen, men også bidra til at bønder får den sikkerheten de fortjener, sier Obama.
 
Den eksisterende landbruksloven utgår 30.september, men fortsatt vil det være mulig å få pengestøtte og matkuponger for de som sliter mest. Landbrukslobbyister tror sjansene er små for at kongressen vil komme til enighet om loven før etter presidentvalget.

DYR MAIS:  Paulette Vandyke jobber for Grim Sweetcorn. Her selger hun noen av de få maiskolbene som ikke er ødelagt av de høye temperaturene. Den har økt betrakelig i pris. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix.
DYR MAIS: Paulette Vandyke jobber for Grim Sweetcorn. Her selger hun noen av de få maiskolbene som ikke er ødelagt av de høye temperaturene. Den har økt betrakelig i pris. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer