Obama krever Suu Kyi løslatt øyeblikkelig

Streng beskjed til juntaen.

I FANGENSKAP: Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi (63). Foto: AFP/SCANPIX
I FANGENSKAP: Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi (63). Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

President Barack Obama krever at militærregimet i Burma «øyeblikkelig og betingelsesløst» løslater fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Den amerikanske presidenten gjentar kravet fra FNs sikkerhetsråd i forrige uke, om løslatelse av alle politiske fanger i Burma.

Aung San Suu Kyi leder demokratibevegelsen i Burma, og har sittet i fengsel og husarrest mer eller mindre sammenhengende de siste 20 årene.

Militærjuntaen i Burma opphevet tirsdag husarresten hun har vært underlagt siden 2003, men nekter å løslate henne fordi hun nylig fikk uventet besøk av en amerikaner som svømte over en innsjø og krabbet i land ved huset hennes.

De militære hevder at Suu Kyi brøt vilkårene for husarrest da hun hjalp den forkomne mannen under tak, noe den 63 år gamle demokratiforkjemperen nektet for i retten tirsdag.

- Jeg fordømmer på det sterkeste husarresten og fengslingen, som også fordømmes verden over, heter det i en kunngjøring fra Obama.

- Det er på høy tid at regjeringen i Burma dropper anklagene mot Aung San Suu Kyi og betingelsesløst løslater både henne og andre politiske fanger, heter det videre.

(NTB)