Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama kritiserer sin egen pastor

«Vi bombet Hiroshima, vi bombet Nagasaki, og vi atombombet mange flere enn de tusener i New York og Pentagon, uten å blunke.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama driver nå intens brannslukking etter at utsnitt av prekener fulle av kraftige salver mot USA som presten i hans menighet har holdt, er blitt spredt på internett.

Den demokratiske presidentkandidaten ble tvunget til å ta avstand fra de mange brannfaklene til presten Jeremiah Wright, som har vært Obamas personlige veileder Trinity United Church i Chicago i mange år.

- Jeg tar sterkt avstand fra og er grunnleggende uenig i uttalelsene som står i sentrum for denne striden, skrev Obama på en blogg på nettstedet til Huffington Post. Han sier han ville ha forlatt kirken som han har vært medlem av siden tidlig på 90-tallet, om slike uttalelser reflekterte kirkens ideologi.

I et intervju med Fox News kalte Obama uttalelsene totalt uakseptable og utilgivelige. Han gjorde det klart at utsnittene som er blitt kjent, ikke ligner på prekener han har hørt av Wright.

Til Libya

Wright har vært en omstridt figur i mange år. På 80-tallet reiste han til og med til Libya sammen med den omstridte svarte lederen Louis Farrakhan for å møte Muammar Gaddafi.

I prekenene som er blitt kjent, sa Wright blant annet at 11. september-angrepet på USA var et resultat av USAs egne terrorisme, og at afroamerikanere burde synge «Gud fordømme Amerika» i stedet for «Gud signe Amerika» i protest mot behandlingen de er blitt utsatt for.

- Myndighetene gir dem narkotika, bygger større fengsler og innfører en lov som setter dem i fengsel for livstid etter tre lovovertredelser, og så vil de at vi skal synge «Gud signe Amerika».

- Vi bombet Hiroshima, vi bombet Nagasaki, og vi atombombet mange flere enn de tusener i New York og Pentagon, uten å blunke. Vi har støttet statsterrorisme mot palestinere og svarte sørafrikanere, og nå er vi indignert fordi det vi har gjort mot andre, kommer tilbake mot oss, sa han i en preken kort etter 11. september 2001.

Ikke overraskende 

Kommentatorene sier at det er vanskelig å tro at slike uttalelser kan ha vært en overraskelse for Obama siden de er utsnitt fra mange forskjellige prekener Wright har holdt opp gjennom årene.

Wright var presten som først mottok Obama i kirken, og som blant annet giftet Obama, som døpte hans døtre og som inspirerte tittelen til boka hans, «The Audacity of Hope».

Obama sier nå at han har søkt åndelig veiledning, ikke politisk veiledning, fra Wright, og at det smerter ham og gjør ham sint når han hører uttalelser som han har kommet med når han ikke var der.

- Jeg fordømmer kategorisk enhver kommentar som taler nedsettende om vårt land eller som skiller oss fra våre allierte, og jeg mener at alle uttalelser som nedvurderer individer, ikke har noen plass i vår offentlig dialog, sa han.

Sammenlignet med Jesus

Wright ble hovedprest i kirken i 1972 på et tidspunkt på 70-tallet da mange svarte snudde ryggen til kristendommen, og bygde kirken opp til et kraftsenter for radikale svarte i Chicago-området.

Han ble etter hvert en av de mest innflytelsesrike svarte prestene i USA, og menigheten hans omfatter 8.500 mennesker, blant dem kjente svarte som Oprah Winfrey.

Han har selv sagt at det lå an til å bli et problem for Obama når prekenene hans ble kjent.

I desember brukte Wright prekestolen til å sammenligne Obama med Jesus, fremme Obamas kandidatur og kritisere Hillary Clinton.

- Barack vet hva det vil si å være en svart mann i et land og en kultur som kontrolleres av rike hvite. Hillary kan aldri vite det, hun har aldri blitt kalt nigger, sa han.

Han har også brukt sin prekestol til å gå hardt ut mot hvit arroganse og preket om sosial rettferdighet og svart frigjøring, som mange kaller separatisme og omvendt rasisme.

Han er også blitt kritisert for å sammenligne sionisme med rasisme, for å ha beskyldt USAs myndigheter og for å ha gitt Farrakhan en medalje.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media