PÅ TALERSTOLEN: Obama kom med en tale om å bringe folk nærmere hverandre. Video: NTB / Scanpix Vis mer

USA:

Obama kritiserte splittende politikk

- Hvis du vinner en valgkamp ved å splitte folket, kommer du ikke til å lykkes med å styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs tidligere president, Barack Obama, returnerte i natt tilbake til politikken. Delstatene New Jersey og Virginia er de to eneste som velger nye guvernører i år, og Obama var til stede på valgmøtene for å gi sin støtte til kandidatene.

Obama benyttet også anledningen til å si hva han mener om politikken som føres fra Det hvite hus - uten å nevne president Donald Trumps navn.

Splittende

- Det er lenge siden jeg snakket om politikk, men én ting vet jeg. Hvis du vinner en valgkamp ved å splitte folket, kommer du ikke til å lykkes med å styre. Du vil ikke klare å forene folket med en slik start, uttalte Obama til de oppmøte på valgmøtet i Virginia.

Han understreket også at demokratiet står i fare.

Det skriver avisa The Guardian.

Under valgtmøte i New Jersey kritiserte han også den splittende politikken.

- Noe av politikken vi ser i dag trodde jeg vi hadde lagt bak oss for lenge siden. Vi snakker om folk som ser 50 år tilbake i tid. Det er det 21. århundre, ikke det 19., sa Obama, skriver CNN.

Karakteristikkene av det politiske klimaet gikk rett hjem hos publikum som jublet og stemte i slagordet fra Obamas kampanje i 2008 - «Yes we can».

Obama har stort sett ligget lavt i terrenget etter at Donald Trump ble president. De få gangene han har brutt tausheten har vært i forbindelse med saker med nasjonal betydning, som innvandring, helsevesen og klimaendringer.

- Brutalt diskusjonsklima

Også George W. Bush, kom torsdag med noe som oppfattes som et hardt angrep mot den sittende presidenten. I en tale i New York langet Bush ut mot nasjonalisme, proteksjonisme og et mer brutalt offentlig diskusjonsklima.

- Vi har sett nasjonalisme bli forvrengt til nativisme og glemmer dynamikken som innvandring alltid har brakt til Amerika, uttalte Bush.

Han fortsatte:

- Vi ser en svinnende tro på verdien av frie markeder og internasjonal handel og glemmer at konflikter, ustabilitet og fattigdom følger i kjølvannet av proteksjonisme. Vi har sett at isolasjonistiske holdninger komme tilbake og glemmer at amerikansk sikkerhet er direkte truet av kaos og fortvilelse på fjerne steder.