GÅR UT MOT TRUMP: På et spørsmål fra en repoterter svarte president Barack Obama: - Ja, jeg syne den republikanske presidentkandidaten er uegnet. Han beviser det gang på gang. Video: CNN Vis mer

Obama langer ut mot Trump: - Han mangler helt elementær kunnskap. Han synes å være sørgelig uforberedt

Obama kritiserer republikanerne som kritiserer, men støtter, Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama langet i dag ut mot Donald Trump, republikanernes presidentkandidat, på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Pressekonferansen skulle egentlig handle om et statsbesøk fra Singapore, men da Obama fikk spørsmål om han mener Trump er kvalifisert til å bli president i USA, svarte presidenten slik:

- Han er uegnet til å bli president. Jeg sa det i forrige uke, og han fortsetter å vise hvorfor. Han angriper familien til en drept amerikansk soldat, som ofret seg på ekstraordinært vis for landet vårt. Og han virker å mangle helt elementær kunnskap om forhold i Europa, Midt-Østen og Asia. Han synes å være sørgelig uforberedt for denne jobben, sa Obama.

Kritiserte republikanske ledere

- Dette er ikke bare min mening. Det har vært interessant å se han at gjentatte ganger får kritikk fra republikanske ledere, inkludert lederen i Representantenes hus (Paul Ryan), Senatets majoritetsleder (Mitch McConnell) og en prominent mann som John McCain, sa Obama, og fortsatte:

LANGET UT: President Barack Obama holdt i dag en pressekonferanse, hvor han blant annet kom med sterk kritikk rettet mot Donald Trump. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix
LANGET UT: President Barack Obama holdt i dag en pressekonferanse, hvor han blant annet kom med sterk kritikk rettet mot Donald Trump. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix Vis mer

- Det de må spørre seg er: Hvis de gjentatte ganger må si, i sterke ord, at det han sier ikke er akseptabelt: Hvorfor støtter dere ham fortsatt? Hva sier det om partiet at det er han som setter standarden?

Obama sa også at han var politisk uenig med republikanernes kandidater under valget i 2008 og 2012 (henholdsvis McCain og Mitt Romney), men at han aldri mente at de ikke var skikket til jobben som president.

McCain gikk i går ut med sterk kritikk av Trumps uttalelser om familien til Humayun Khan, den muslimske, amerikanske soldaten som ble drept i et selvmordsangrep i Irak i 2004.

- Jeg kan ikke få understreket hvor dypt uenig jeg er i Trumps uttalelse. Jeg håper amerikanere skjønner at uttalelsen ikke representerer synet til Det republikanske partiet, skrev McCain i en uttalelse.

PRESSEKONFERANSE: Obama holdt pressekonferansen sammen med Singapores statsminister Lee Hsien Loong. Foto: AFP  / YURI GRIPAS / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Obama holdt pressekonferansen sammen med Singapores statsminister Lee Hsien Loong. Foto: AFP  / YURI GRIPAS / NTB scanpix Vis mer

Paul Ryan har flere ganger kritisert ulike Trump-uttalelser og sa søndag:

- Mange muslimske amerikanere har gjort hederlige tjenester i vårt militære, og dødd for landet vårt. Kaptein Khan var et sånt modig eksempel. Hans offer, og offeret til Khizr og Ghazala Khan, skal alltid respekteres. Punktum, skriver Ryan i uttalelsen.

Trump svarte i kveld med en uttalelse på Facebook, hvor han blant annet kritiserte Obama og Hillary Clinton for «egenhendig ha destabilisert Midt-Østen», og «overlatt Irak, Libya og Syria til IS».

Kontroversen startet etter at Khizr Khan, Humayuns far, fra scenen under det demokratiske landsmøtet anklaget Trump for å opptre fullstendig i strid med USAs grunnlov. Trump har tatt til orde for å nekte muslimer innreise til USA.

Den republikanske presidentkandidaten svarte med å spørre hvorfor Khans mor, Ghazala Khan, ikke sa noe da hun var på scenen. Han spekulerte også i om det var Hillary Clintons folk som hadde skrevet soldatfarens tale og understreket at han selv har ofret mye for USA.

Ukraina-uttalelser

Trump har også blitt kritisert for uttalelser han kom med om Ukraina og Vladimir Putin i et intervju med ABCs George Stephanopoulos søndag i forrige uke.

- Han (Putin) går ikke inn i Ukraina, OK,. bare så du skjønner. Han kommer ikke til å gå inn i Ukraina, ikke sant. Du kan ta det ned, du kan skrive det ned. Du kan ta det hvor du vil, sa Trump.

- Men han er allerede der, er han ikke, innvendte programleder Stephanopoulos.

- OK., vel, han er der, på en slags måte. Men jeg er ikke der. Du har Obama der. Og ærlig talt, hele denne delen av verden er et kaos under Obama, med all styrken som du snakker om og all makta til Nato og alt dette. I mellomtida forsvinner han. Han ta - tar Krim.

Dagbladets Morten Strand kommenterte det slik: «Forvirret? Du er trolig ikke alene. Og den som virker mest forvirret er Trump selv.»

Trump tok senere til Twitter for å forklare forklare utsagnene, ved å si at han mente Putin ikke ville gå inn i Ukraina hvis han ble valgt som president.

REAGERER: Donald Trump er tydelig sint på flere av talerne som har kritisert ham under demokratenes landsmøte. – Jeg får lyst til å slå, sa han fra talerstolen. Video: AP Vis mer