Obama leder med 10-13 prosent på Clinton

Nå hermer de andre kandidatene etter Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagen før primærvalget i New Hampshire viser to meningsmålinger at seierherren fra Iowa, Barack Obama, leder med tosifret tall på sin argeste konkurrent Hillary Clinton.

Ifølge CNN-WMURs meningsmåling leder Obama med 39 prosents oppslutning mot Clintons 29 prosent. Denne målingen som ble gjennomført lørdag og søndag skiller seg markant fra en meningsmåling som ble offentliggjort lørdag. Den viste at de to demokratiske kandidatene kjempet side om side med 33 prosents oppslutning hver.

En ny meningsmåling utført for avisa USA Today viser imidlertid samme tendens som den ferske CNN-målingen: Obama øker sitt forsprang på Clinton i meningsmålingene. Der Obama har fått 41 prosents oppslutning, må den tidligere førstedamen nøye seg med 28 prosent.På republikansk side leder senator John McCain med seks prosents oppslutning mer enn Mitt Romney, ifølge CNN-målingen.

Forandring er det nye it-ordet

De fleste eksperter som har vurdert resultatet fra Iowa, har pekt på at Obamas suksess skyldes at han framstår som noe nytt og alternativt sammenlignet med de andre kandidatene.

Den tidligere Illinois-senatoren har basert mye av sitt kandidatur på at han med sin spesielle bakgrunn og sin relativt unge alder representerer et generasjonsskifte.

Denne strategien har gitt uttelling, og nå følger de andre kandidatene etter.

Nå er ordet «forandring» blitt selve it-ordet i valgkampen.

IT-ORDET: Med Obamas suksess, har de andre kandidatene begynte å kopiere hans valgkampmantra. «Forandring» er blitt det nye it-ordet blant presidentkandidatene. Foto: Eric Thayer/Getty Images/AFP/SCANPIX
IT-ORDET: Med Obamas suksess, har de andre kandidatene begynte å kopiere hans valgkampmantra. «Forandring» er blitt det nye it-ordet blant presidentkandidatene. Foto: Eric Thayer/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Hillary Clinton sier hun har «levert forandring i 35 år». Mitt Romney hevder han er den eneste republikaneren som kan oppnå forandring. John Edwards sier han kjemper for forandring. Mike Huckabee sier han er en personifisering av ordet forandring.

Mitt Romney er kanskje den som går aller lengst i å gjøre krav på ordet forandring, skriver avisa Times Online.

I New Hampshire har Romney fortalt velgerne at han er den republikanske ekvivalenten av Obama. Det er et budskap som er blitt latterliggjort av hans rivaler på republikansk side.På meningsmålingene i New Hampshire ligger Romney fire til seks prosentpoeng etter 71 år gamle John McCain.

- Det er ikke forandring

I gårsdagens debatt mellom de demokratiske kandidatene, gikk John Edwards og Barack Obama sammen om å angripe Hillary Clintons påstand om at hun er den som er best beredt til å gjennomføre forandringer.

Edwars fortalte journalistene at mens han og Obama stod for virkelig forandring, representerer Clinton «status quo».

Men helt i allianse med Obama var ikke Edwards, som ligger på tredjeplass på de fleste meningsmålingene over de demokratiske kandidatene.

Edwards hevder han har et større engasjement for å få gjennomført forandringer, og at han er mer villig til å kjempe for sine mål enn Obama.

- Han bare tror han kan forhandle med folk, sa Edwards.

På Nashua High School i går, gikk Hillary Clinton til motangrep på Obamas valgkampmantra.

- Hvis du gir en tale om at du har tenkt å stemme imot den nye amerikanske sikkerhetsloven og du ikke gjør det, så er ikke det forandring.

- Hvis du holdt en tale - en veldig god tale - mot krigen i 2002, og så i 2004 ikke er sikker på hvordan du stemte, og deretter i 2005, 2006 og 2007 stemte for å gi 300 milliarder dollar til en krig du sa du var imot - det er heller ikke forandring, sa Clinton til høylytt applaus, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Clinton lovet de frammøtte at hun derimot skulle gi forandring, «det kunne de stole på».

- Et tegn

Men om de siste meningsmålingene gir en rett pekepinn på utfallet av morgendagens valg, kommer offensiven fra Clinton for sent.

Barack Obamas valgkampmøte skapte i går trafikkork i snøfylte New Hampshire. Det tok mer enn en time for bilene å få flyttet på seg etter at Obama hadde fylt et lokale med 3000 mennesker.

Da Obama før helgen fløy fra Iowa til New Hampshire, ga han denne beskjedne forklaringen på sin suksess:

- Det som gledet meg var ikke bare det faktum at vi vant, eller tallene i seg selv, men det var hva det fortalte oss om landet, sa Obama til en reporter fra nyhetsmagasinet Newsweek.

- Jeg tror det er et tegn på hva som vil komme til å skje, sa Obama før han ba om å få sove litt i fred.